Hírek

2011.06.27. 15:47

Felfüggesztett szabadságvesztésre ítélték Polgár Tamást Novák Előd bántalmazásáért

Felfüggesztett szabadságvesztésre ítélte Polgár Tamást hétfőn, nem jogerősen a Pesti Központi Kerületi Bíróság amiatt, mert a Tomcat néven ismert blogger tavaly a Fővárosi Bíróság (FB) folyosóján arcul ütötte Novák Előd jobbikos országgyűlési képviselőt.

MTI

A cselekmény annak a polgári pernek az első tárgyalása után történt, amelyet Tomcat indított Novák Előd ellen azért, mert álláspontja szerint a Jobbik politikusa - aki a 2009. januári, ferencvárosi időközi országgyűlési választás idején a helyi választási bizottság tagja volt - valótlanul hozta őt összefüggésbe választási csalással. 

Polgár Tamás a hétfői tárgyaláson azt mondta, hogy évekkel ezelőtt még a sértettel "egy oldalon álltak", közösen szervezték a nemzeti radikálisok akcióit a Gyurcsány-kormány ellen. A ferencvárosi időközi választás előtt Polgár Tamás fel is ajánlotta a Jobbik vezetésének, hogy indul a képviselőjelöltjükként, ám ettől a párt elzárkózott. Ezután Tomcat a Zöld Párt színeiben indult. 

Polgár Tamás közölte: Novák Előd a helyi választási bizottság jobbikos elegáltjaként azóta rendszeresen választási csalással, ajánlócédulák hamisításával vádolja a nyilvánosságban. Hozzátette, hogy aljas, lejárató kampány folyt ellene, "a nemzeti radikalizmus fenegyereke" ellen, mert ezt a szerepet Novák Előd akarta eljátszani. 

A vádlott nem tagadta, hogy az általa Novák ellen indított polgári per első tárgyalása után az FB folyosóján egyszer megütötte a politikust, de ez azt mondta, ez szerinte erkölcsileg helyes volt és elégtételt jelentett a számára. 

A hétfői tárgyaláson sértett tanúként meghallgatott Novák Előd arról beszélt, hogy neki a helyi választási bizottság tagjaként kötelessége volt utánajárni az ajánlócédulák hitelességének, és Tomcat pártja esetében az 1165-ből csak 13 volt szabályos. Közlése szerint ezzel Polgár Tamás kiírta magát "a nemzeti oldalból", és ezért fordult ellene. 

Az FB folyosóján történtek kapcsán a képviselő azt hangsúlyozta: miután Tomcat ismerősei videón rögzítették a fájdalmas ütést - amely a tárgyaláson meghallgatott orvos szakértő szerint sérülést nem okozott -, és a felvételt feltették az internetre, minden bizonnyal előre készültek minderre, s elfogadhatatlan, hogy egy választási bizottság tagjának tényfeltáró tevékenységéért támadásoktól kelljen tartania; ez ellen fokozott büntetőjogi védelem szükséges.

A korábban még hivatalos személy elleni erőszak vádjával folyó büntetőper hétfői első tárgyalásán a vádbeszédben az ügyész már csupán az enyhébben büntetendő garázdaság vétségének minősítette a történteket, mert álláspontja szerint nem bizonyítható, hogy Novák Elődöt hivatalos személy mivoltára tekintettel, amiatt érte az inzultus. Ugyanakkor az ügyész, majd az ítélet szóbeli indoklásában a bíró is nyomatékosan hangsúlyozta, teljességgel elfogadhatatlan a konfliktus oly módon történő lezárása, hogy valaki peres ellenfelét a bíróság folyosóján bántalmazza.

A hétfői, garázdaság miatt első fokon kiszabott 1 év 4 hónap, 3 évre felfüggesztett szabadságvesztés ellen Polgár Tamás enyhítésért fellebbezett, így az ítélet nem jogerős, a büntetőper a Fővárosi Bíróságon folytatódik másodfokon.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!