Hírek

2011.02.18. 11:38

Nyilvános jegyzőkönyvek a 2006-os zavargásokról

Képviselőket is azonosítottak a tévészékház ostrománál, a zavargások hátterében ugyanakkor nem állt politikai szándék Szilvásy György szerint.

Megszüntették a szigorúan titkos, államtitok minősítését azoknak a jegyzőkönyveknek, amelyek még a 2006-os őszi eseményeket követő parlamenti bizottságok közös ülésein készültek, írja a Népszabadság.A parlament emberi jogi, rendészeti és nemzetbiztonsági bizottságainak négy évvel ezelőtt októberben készült jegyzőkönyveit Galambos Lajos, a Nemzetbiztonsági Hivatal (NBH) főigazgatója nyolcvan évre titkosította, így csak azután váltak megismerhetővé, hogy Balajti László altábornagy, az azóta átkeresztelt hivatal új vezetője nemrég feloldotta a minősítést.

A 2006. szeptember 19-én megtartott közös bizottsági ülésen Szilvásy György akkori kancelláriaminiszter beszámolóját hallgatták meg a politikusok az MTV-székháznál történtekről.

Szilvásy megállapítása szerint a tévészékháznál lévő "agresszorok" jelentős részének nem politikai, pusztán károkozási szándéka volt. "Egyszer és mindenkorra leszögezem: ez a csőcselék – nemcsak idézőjelben, hanem valóságosan is – nem a Fidesz vagy az MSZP politikai céljait követte" – mondta a miniszter.

Szilvásy később kérdésre válaszolva elmondta: a tévéostrom előtti Kossuth téri demonstráción többeket is azonosítottak, így például Zagyva Gyulát és Wittner Máriát. Az ülésen részt vevő Demeter Ervin fideszes politikus Wittner nevében kikérte magának az összemosást. De a felsorolásban felbukkan már Budaházy György neve is, akit "Dunaházi György"-nek ír a jegyzőkönyv.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!