Hírek

2011.01.12. 16:16

Megszüntette a Tilos Rádió elleni eljárást a médiatanács

Megszüntette a Tilos Rádió ellen indított közigazgatási eljárást a médiatanács - jelentette be a testület szóvivője, Kiricsi Karola szerdán.

MTI

Elmondta: a testület úgy döntött, hogy a Tilos Rádió nem sértett törvényt azzal, hogy egy szeptemberi délután lejátszotta Ice-T amerikai rapper It''s On című felvételét, amely a bejelentő panasza szerint veszélyeztette a kiskorúak egészséges erkölcsi és szellemi fejlődését. Ezzel kapcsolatban elmondta, hogy az eljárás nem hivatalból, hanem egy magánszemély panasza nyomán indult. A médiatanács novemberben megtárgyalta a kifogást, majd a vizsgálattal megbízta a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) monitoring szolgálatát.

A szolgálat állásontja szerint a zeneszám trágár, obszcén tartalma miatt sérülhettek a kiskorúak érdekei. A hivatal ezután elküldte a hatósági ellenőrzés megállapításait a Tilos Rádiónak, amely nyilvánosságra hozta azokat.
 
Az eljárás megszüntetéséről döntő médiatanács blogján olvasható magyarázat szerint a testület álláspontja, hogy minden zenei stílusnak, hazai és külföldi előadónak helye lehet a magyar rádiókban, a kiskorúak érdekeinek védelme azonban a médiahatóság munkájának fontos eleme marad. Hangsúlyozták ugyanakkor, hogy az eljárás még a korábbi médiatörvény alapján indult.
 
Kiricsi Karola kitért arra, hogy a Tilos Rádió ügye nem tekinthető egyedinek, tavaly 97 határozat született a kiskorúak védelme érdekében, az előző évben pedig 164.
 
A döntés egybecseng azzal, hogy Koltay András, a médiatanács tagja egy múlt heti sajtóbeszélgetésen kifejtette: az erőszakos, vagy szexuális tartalmú dalszövegek esetében indokolt, hogy azokat csak az esti idősávban sugározhassák a rádiók, az idegen nyelvű dalok esetében viszont lehetnek engedékenyebbek.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!