Hírek

2010.12.02. 11:12

Index: a kormány gittegyletté változtatná a Költségvetési Tanácsot

A kormány úgy hozna létre egy új Költségvetési Tanácsot, hogy nem hív vissza a mostani háromból két tagot, így két intézmény egymás mellett működne - írja az index hírportál.

Index - MTI Eco

A lap megjegyzi, hogy amúgy sem válthatnák le a mostani, kilenc évre kinevezett tagokat, de inkább átírják a törvényt. Domokos László ÁSZ-elnök és Simor András jegybankelnök mellé betennék Schmitt Pál államfő majdani jelöltjét az új Tanácsba. A KT-nek semmiféle vétójoga nem lenne, nemhogy erősítenék, inkább gittegyletté változtatják - írja az index.

Egy újabb módosító indítvánnyal a Fidesz teljesen felszámolná a jelenlegi Költségvetési Tanácsot, helyére pedig egy gyenge testületet tenne. Ilyen célzatú módosító javaslatot nyújtott be szerdán a parlament számvevőszéki és költségvetési bizottsága, a tervezet mögött a kormány áll - írja a cikk. Ha az Országgyűlés a jövő heti szavazáson így fogadja el a javaslatot, egészen furcsa helyzet áll elő, mert céljával ellentétben valójában két tanácsot hozna létre - írja az index.

Jelenleg a testület három tagból áll (Kopits György elnök, Oblath Gábor és Török Ádám), kilenc évre nevezte ki őket az Országgyűlés, és lényegében nem lehet őket visszahívni. Nem tehetik ezt meg az őket jelölő személyek sem. Kopitsot az államfő, Oblathot az MNB elnöke, Török Ádámot pedig az ÁSZ elnöke jelölte 2009 elején.

Az új javaslat szerint ezentúl a Költségvetési Tanács három tagja az MNB elnöke (Simor András), az ÁSZ elnöke (Domokos László), és egy közgazdász lesz, akit az államfő, Schmitt Pál jelöl. Ugyan a jelenlegi tagokat nem tudnák tehát leváltani, de ezt a problémát úgy oldaná meg a módosító indítvány, hogy az államfő által jelölt tagot (Kopits Györgyöt) az államfő mégis visszahívhatná a tisztségről. A másik két tag visszahívásáról nem rendelkezik a szerdán beadott javaslat, vagyis január 1-jén két Költségvetési Tanács lenne: az egyik egy elnök nélküli, de Oblath Gábor és Török Ádám alkotta két fős, és egy másik testület, amelyiket Schmitt Pál jelöltje, Domokos László és Simor András alkotna - írja a hírportál.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!