Hírek

2010.11.22. 13:49

Mindenki az írek segítségére siet

Nagy-Britannia mint a szigetország legközelebbi gazdasági partnere, kész mintegy 7 milliárd font kétoldalú kölcsönt nyújtani Írországnak – jelentette be George Osborne brit kancellár a BBC televízió reggeli adásában. Az íreknek nyújtott uniós pénzügyi csomag csaknem 100 milliárd euróra rúghat.

BBC - Spiegel - Világgazdaság Online

Az elsősorban banki segélycsomagot kérő Írországnak részben közvetlenül, részben pedig a Nemzetközi Valutaalapon (IMF) keresztül. A Spiegel, német lap úgy tudja, a kétoldalú kölcsönszerződésben Svédország is jelezte részvételét.

Nagy-Britannia részvételét az Európai Unió által az íreknek folyósított kölcsönben még a korábbi kancellár Alistair Darling írta alá. Geoge Osborne – EU-szkeptikus politikus - akkor nagyon támadta ezért a lépésért képviselőtársát, hangoztatva, hogy Nagy-Britanniának Írország közvetlen szomszédaként közvetlen segítséget kell nyújtania.

Osborne szerint a kölcsön jelzi Írország felé, hogy Nagy-Britannia nem része az eurózónának, mégis kész segíteni legközelebbi gazdasági partnerének. A zöld szigettel a britek komolyabb kereskedelmet folytatnak, mint Brazíliával, Oroszországgal, Indiával és Kínával együttvéve.

Mint ismeretes, vasárnap megállapodtak az Európai Unió tagországainak pénzügyminiszterei abban, hogy Írország támogatást kap az euróövezeti pénzügyi mentőmechanizmus révén. A pontos részleteket még nem dolgozták ki, de várhatóan egy hároméves programról lesz szó. Didier Reynders, a soros EU-elnök Belgium pénzügyminisztere annyit árult el: a csomag nagysága kevesebb lesz 100 milliárd eurónál.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!