Hírek

2010.10.19. 07:34

Iszapömlés: Jól kezelték

Szakszerűnek nevezte a hatóságok és segítők munkáját a vörösiszap-katasztrófa elhárításában hétfői budapesti sajtótájékoztatóján a válságkezelésért felelős uniós biztos.

VG .

Krisztalina Georgieva ugyanakkor leszögezte, hogy az Európai Szolidaritási Alap segítségére nem számíthatunk, mivel a dunántúli szerencsétlenség nem felel meg azoknak a feltételeknek, amelyek a támogatás igénybevételéhez szükségesek.

A látogatás célja, hogy megvizsgálják a katasztrófa kialakulásának körülményeit, a lehetséges hatásait és azt, hogy a magyar hatóságok milyen módon reagálnak a történtekre – szögezte le Georgieva Pintér Sándor belügyminiszterrel közösen adott sajtótájékoztatóján. Az Európai Bizottság együtt érez a katasztrófa áldozataival, és nagyra tartja annak a közel négyezer embernek a munkáját, aki az elhárításban és kármentésben részt vesz. Magyarország megfelelően kezelte a fejleményeket, és a hatóságok munkájának köszönhetően stabilizálódni látszik a helyzet – emelte ki a biztos.

Természeti katasztrófák esetén az Európai Szolidaritási Alap az az eszköz, amely gyorssegélyt nyújthat egy tagállamnak. Mivel azonban a vörösiszap-katasztrófa nem természeti, hanem ipari eredetű, és volumene várhatóan nem éri el a GDP 0,6 százalékát, az alap segítsége ebben az esetben nem vehető igénybe – tette egyértelművé a helyzetet Georgieva. A polgári védelem részéről ugyanakkor gépek, vegyi anyagok és szakértők formájában érkezhet segítség az uniótól.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!