Hírek

2010.10.26. 08:17

Ha nem az Egri csillagok lenne a kötelező olvasmány, a GDP is jobban nőne

A magyar GDP 584 százalékos növekedését eredményezhetné, ha képesek lennénk elérni - a velünk azonos nyelvcsaládba tartozó - a finnek szövegértési eredményeit - írja a világtudomány.hu.

világtudomány.hu

A kőszívű ember fiai és az Egri csillagok nem alkalmas kötelező olvasmánynak – állítja a Magyar Olvasástársaság alelnöke.  Rámutatott arra, hogy a „legfiatalabb” kötelező olvasmányunk kilencven esztendős, míg a többi ennél is régebbi, tizenkilencedik századi nyelvezettel teszi próbára a diákokat. Az eredmény sem kérdés: elrettentő vizsgálati eredményekből szerzünk időről időre tudomást a szövegértés rémisztő hiányosságairól.

Egy-egy ország szövegértési eredményei tökéletes arányban vannak az adott ország GDP-jével. A számok nyelvén ez azt jelenti: a magyar GDP 584 százalékos növekedését eredményezhetné, ha képesek lennénk elérni - a velünk azonos nyelvcsaládba tartozó - a finnek szövegértési eredményeit. Pozitív példák már vannak előttünk: az észtek és a lengyelek mutatói ezt igazolják.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!