Hírek

2010.09.28. 11:04

TakarékBank: Az IMF nélkül könnyebb lehet

A TakarékBank vezető elemzője úgy véli: a magyar államkötvények hozamfelára tovább csökkenhet a közeljövőben, a piacokra megnyugtatólag hat, hogy a kabinet csak 2013-ra tervezi a 16 százalékos, egykulcsos személyi jövedelemadó bevetését.

The Budapest Times - Világgazdaság Online

Ádám Zoltán, a TakarékBank szakértője emlékeztet arra, hogy az Államadósság-kezelő Központ vezetője leszögezte: ha a kormány tartja a deficitcélját, akkor a hazai adósság finanszírozható. Ebben a helyzetben a Magyarország iránti piaci bizalom talán még gyorsabban helyreállhat, mint ha a kormány újra szerződést kötött volna az IMF-fel - olvasható a The Budapest Times-ban.

Az elemző szerint a piacok számára megnyugtató, hogy a kabinet csak 2013-tól tervezi az egykulcsos, 16 százalékos SZJA bevezetését, a három éves halasztás ugyanis lehetővé teszi, hogy addig befolyjanak azok a költségvetési bevételek, amelyek az azonnali módosítás esetén eltűntek volna.

Ádám Zoltán szerint a piacok hisznek a költségvetési deficittel kapcsolatos ígéreteknek, ezt mutatja az is, hogy a CDS-felárak kissé csökkentek. Az elemző véleménye szerint az összkép egy kissé javult, és feltételezhető, hogy a Magyar Nemzeti Bank folytatja a kivárási taktikát.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!