Hírek

2010.09.30. 14:47

Összejátszottak a malmok? Milliárdos bírság lehet a vége

Milliárdos nagyságrendű bírsággal számolhatnak az úgynevezett malomkartell részvevői, ha bebizonyosodik, hogy felosztották a hazai lisztpiacot, vélekednek egyes szakértők. Mások szerint viszont a malmok álláspontja jól védhető, és esélyt látnak akár az eljárás megszüntetésére is.

KK

A Gazdasági Versenyhivatal még 2008 júniusában indított eljárást 11 malomipari vállalkozás ellen. Rajtaütésszerű helyszíni szemlét tartotta az Abo Holding Vagyonkezelő Zrt., a Cerbona Élelmiszeripari és Kereskedelmi Zrt., az Első Pesti Malom- és Sütőipari Zrt., a Gyermely Élelmiszeripari Zrt., a Hajdúsági Gabonaipari Zrt., a HEFELE Malomipari Kft., a Júlia-Malom Élelmiszeripari és Kereskedelmi Kft. valamint a Szatmári Malom Termelő és Kereskedelmi Kft.székhelyén. E vállalkozások mellett három másik cégre, a Diamant International Malom Kft-re, a Pannonmill Malomipari Zrt-re valamint a Sikér Malomipari Feldolgozó és Kereskedelmi Kft-re is kiterjesztette az eljárást.

A GVH rendelkezésére álló információk szerint ugyanis a vállalkozások 2004-től több alkalommal, különböző helyszíneken  - vidéki hotelekben, panziókban, illetve a vállalkozásoknál - tárgyaltak egymással, kötöttek két és többoldalú megállapodásokat, a magyarországi lisztpiac felosztásról. Feltételezhetően egyeztettek bizonyos gabonaipari (jellemezően liszt) termékek minimálárainak alkalmazásáról továbbá tervezett áremeléseik mértékéről és időpontjáról.

A malmok jogsértő magatartása kiterjedhetett a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal által 2007-2008-ban az élelmiszerek - köztük malomipari termékek - beszerzésére kiírt közbeszerzési eljárásokra is.

A cégek vállalkozások tárgyalásokat folytathattak egy közös pénzügyi alap létrehozásáról is, mely a külföldi - többek között EU tagállami - gyártók pénzügyi kompenzációját szolgálta volna, azoknak a magyar piactól való távoltartása érdekében. A tárgyalások alkalmasak lehettek arra, hogy a kartellben részt vevők esetében stabilizálja azok magyarországi piaci részesedését, és egyben gátolja az új szereplők piacra lépését. A vállalkozások magatartása ezért az EU-ban működő versenytársak kikapcsolásával vagy az ezzel való fenyegetéssel hatást gyakorolhat az unión belül folyó verseny szerkezetére is.

A versenytanács október 5-én tárgyalja a ügyet, annak összetettségére figyelemmel azonban nem biztos, hogy már e napon döntést hoz.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!