Hírek

2010.08.31. 17:20

Tüntetések Európa-szerte a romák érdekében

Szombatra Párizsban, Bécsben és Belgrádban is tüntetéseket szerveztek civil szervezetek a szerintük az utóbbi hónapokban Európa-szerte tapasztalható romaellenes megnyilvánulások miatt.

RSK

A szerb szervezők a világhálón keresztül szólították fel az európai városok lakóit, hogy csatlakozzanak a demonstrációkhoz. Az Európai Parlament pártjai a héten állásfoglalásokat készítenek a kérdésről az uniós törvényhozás jövő heti plenáris ülésére.     

Szombaton Párizsban a francia forradalom kiindulási pontjának szimbolikus helyén, a Köztársaság téren francia civil szervezetek együttesen tüntetnek a szerintük az utóbbi hónapokban Európa-szerte tapasztalható roma ellenes politikai megnyilvánulások ellen – értesült a Roma Sajtóközpont (RSK) francia és szerb civil szervezetektől.

A tüntetők legfőképp Nicolas Sarkozy elnök és Brice Hortefeux belügyminiszter múlt héten elhangzott nyilatkozatai miatt tiltakoznak. Előbbi múlt szerdán elrendelte több száz, a közrend megsértésével vádolt romániai állampolgárságú roma hazatoloncolását és azt közölte: az év végéig törvényi eszközöket teremtenek a romák kitelepítésének felgyorsítására. Hortefeux belügyminiszter egy rádió műsorban pedig arról beszélt: a következő három hónapban mintegy háromszáz illegális nyomortelepet számolnak fel, melynek kétharmadában Kelet-Európából érkezett romák laknak. Ezeket a táborokat a miniszter „a fekete-kereskedelem, a koldulásra kényszerített gyermekek, a prostitúció és a bűnözés melegágyának” nevezte.

Az év eleje óta Franciaország egyébként több mint nyolcezer, többségében román és bolgár állampolgárságú romát utasított ki az országból. A párizsi demonstrációval egy időben tiltakozó megmozdulást tartanak Belgrádban az Európai Bizottság épülete előtt és Bécsben is. Az egyik szervező, a szerb Demokratikus Roma Egyesület a világhálón, körlevélben szólított fel minden európai várost, hogy csatlakozzon a tüntetésekhez, és az emberek az uniós középületeknél tiltakozzanak az „Állítsuk meg a rasszizmust és a romák társadalmi kirekesztését Európa-szerte!” jelszó jegyében. Az Európai Parlament jövő heti plenáris ülésére egyébként szinte mindegyik frakció állásfoglalással készül arról, hogy a francia lépések mennyire vannak összhangban az európai normákkal – tudta meg a Roma Sajtóközpont (RSK) Brüsszelből.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!