Hírek

2010.08.03. 11:36

Szekeres: az Új Széchenyi-terv csak figyelemelterelő

Az MSZP szerint 800 milliárd forintot vesztettek a devizahitelesek az Orbán-kormány megalakulása óta. Szekeres Imre szerint az Új Széchenyi-tervnek az a funkciója, hogy az önkormányzati választásokig elterelje a figyelmet az igazságról.

InfoRádió

Az elmúlt 60 nap intézkedései nyomán 590 milliárd forintra nőttek a devizahitelesek úgynevezett átértékelési veszteségei, a Kósa Lajos és Szijjártó Péter nyilatkozatait követő forintgyengülés pedig tovább rontotta az adóssággal küszködők helyzetét – mondta Szekeres Imre az InfoRádiónak.

Az MSZP gazdasági kabinetvezetője szerint az Orbán-Semjén-kormány megalakulása óta körülbelül 800 milliárd forintot vesztettek a devizahitelesek.

Szekeres Imre úgy véli, hogy a kormány intézkedései nyomán 300 milliárd forinttal romlott május óta az államháztartás egyenlege. Az InfoRádió kérdésére a politikus azt mondta, hogy a külön kivetett adókkal viszont tartható lehet a 3,8 százalékosra tervezett éves hiány.

Mindezekre viszont nem lett volna szükség, ha nem így kormányoz a Fidesz - mondta a szocialista képviselő. Hozzátette, független intézmények is megerősítették, hogy a 130 milliárd forintos pluszban várt bankadó 60 százalékát, mintegy 80 milliárd forintot a lakosság fogja megfizetni.

"Bármi is a propaganda, ezt kívánja a gazdaság logikája. A bankok adója nő, a bankárok adóját viszont csökkenti a kormány az egykulcsos szja-val. A kormány ezekkel az intézkedésekkel a hitelfelvevők, betétesek oldaláról a bankárok oldalára állt" - vélekedett Szekeres Imre, aki szerint az Új Széchenyi-tervnek az a funkciója, hogy az önkormányzati választásokig elterelje a figyelmet az igazságról. Az első fejlesztési tervet szerinte a hosszú kifizetési határidők, a szubjektív megítélés, a politikai mérlegelés, és a nem megfelelő ellenőrzés jellemezte.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!