Hírek

2010.08.31. 12:32

Stagnáló munkanélküliség - a megszorítás megöli a növekedést?

Az EU-ban magas szinten ragadt be a munkanélküliség, ami aggodalomra ad okot, inflációs aggodalom viszont nincs. A kiadások visszavágása azonban veszélyezteti a kilábalást.

Bloomberg - Világgazdaság Online

Az eurózónában a munkanélküliség nem csökkent, 10 százalékon stagnál, az EU27-ben 9,6 százalék a mutató. 1998 óta nem volt ilyen magas szinten az állástalanok aránya.

Az eurózónában szezonálisan kiigazítva júliusban 10 százalékon maradt a ráta. A munkanélküliség magas szinten való beragadása jelentős kockázatot jelent a kilábalásra nézve. Az Eurostat 23 millió munkanélküliről számol be az EU-ban, az eurózónában 15,8 millió az állástalanok száma.

Az állástalanok száma az előző hónaphoz képest némileg csökkent. Az EU27-ben 45.000-rel, az euróövezetben 8000-rel. A munkanélküliség Spanyolországot sújtja a legjobban, 20,3 százalékon áll a ráta, míg Ausztriában csak 3,8 százalék.

Az infláció csökkent, 1,6 százalék a pénzromlás üteme éves viszonylatban azután, hogy júliusban 1,7 százalékos volt a ráta. A gazdasági növekedés mérséklődésével számolnak az elemzők – tudósít a Bloomberg. Erik Nielsen, a Goldman vezető elemzője azt mondta, hogy sokan úgy vélekednek, a fiskális szigor megöli Európa kilábalását. Ez lehetséges, de szerintem nem valószínű – tette hozzá.

Ezzel párhuzamosan a hivatalos adatok szerint augusztusban a német munkanélküliség 7,6 százalékot tett ki. Eszerint az állástalanok száma kissé csökkent, és jelenleg 3,188 millió főt ért el.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!