Hírek

2010.08.05. 12:08

Matolcsy: nem fogunk megszakadni, hogy 2,8 százalékos hiány legyen jövőre

Matolcsy György úgy gondolja, hogy a magyar hiánycél jóval az EU-s átlag alatt van, így nem indokolt, hogy "megszakadjunk" a 2,8 százalékos deficit eléréséért 2011-ben.

HírTV - Világgazdaság Online

Matolcsy György Nemzetgazdasági Miniszter úgy fogalmazott, hogy „nem fogunk megszakadni, hogy 2,8 százalékos hiány legyen jövőre”. Az EU-ban átlagosan 7 százalék körüli a költségvetési hiány, és Szlovákia is csak 3 év múlva szorítja 3 százalék alá, így Magyarország sem fogja azért lecsökkenteni a hiányt 3 százalék alá, hogy néhány hivatalban lévő pénzügyi szakembernek megfeleljen – mondta Matolcsy György a HírTV-nek. „El fogjuk mondani a partnereinknek, hogy nem tudunk rosszabb feltételekkel megállapodást kötni, mint tették a lengyelek vagy a románok. A magyar nemzeti érdekek alapján fogunk tárgyalni” – nyilatkozott a Nemzetgazdasági Minisztérium vezetője a csatornának.

Az előző kormány által 2011-re vállalt költségvetési deficitcél 2,8 százalék, melyet a konvergenciaprogram tartalmat. A hiány átlépése az EU-s források megvonásával járhat, ugyanis Magyarország már 2004-ben túlzottdeficit-eljárás alá került, és azóta is a szégyenpadon van.

Magyarország helyzetét némileg megkönnyítheti, hogy jelenleg 25 ország van túlzottdeficit-eljárás alatt, ha az EU hajlandó kitolni a hiány 3 százalék alá csökkentésének időpontját. A magyar kormány abban bízik, hogy a válságra való tekintettel hazánknak nem kell jövőre teljesíteni a deficitcélt.

Matolcsy hozzátette, hogy a tárgyalások az önkormányzati választások után folytatódhatnak az EU és az IMF képviselőivel. - Az IMF azonban minden bizonnyal ragaszkodni fog a hiánycélhoz, ahogy eddig is tette.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!