Hírek

2010.08.11. 16:22

Kína a japánokat választja az amerikaiak helyett

Zsang Ming, a kínai Társadalomtudományi Akadémia közgazdásza a Reutersnek úgy nyilatkozott: a japán államkötvények biztonságosabbak, mint az amerikai, mert az ország adósságának nagyobb része a hazai piacon marad, és a jen árfolyama emelkedik.

Reuters - Világgazdaság Online

A pekingi kormány fő tanácsadójának számító Akadémia tagja szerint az a tény, hogy a kínai kormány a hozamkülönbség ellenére kevesebb amerikai, és több japán állampapírt vásárol, jól mutatja, hogy a kommunista ország vezetése kevesebb kockázatot lát a japán értékpapírokban. Kína a 2005-ös, rekordnak számító összegnél csaknem négyszer több, 1,7 ezer milliárd jen értékben vásárolt japán államkötvényeket idén – jelenti a Reuters.

Ezzel párhuzamosan Kína 894,8 milliárd dollárról 867,7 milliárd dollárra csökkentette amerikai államkötvényeinek összegét májusban. A kínai vezetés már korábban is kifogásolta az amerikaiak laza pénzügypolitikáját, amely állításuk szerint csökkenti amerikai befektetéseik értékét. Ugyanakkor Ben Simpfenforder, az RBS hongkongi elemzője megjegyezte, hogy nem kell túl nagy jelentőséget tulajdonítani Kína jelenleg tapasztalt eltolódásának Japán irányába. Mint elemzői kommentárjában írta, Peking mindig az aktuális viszonyokhoz igazítja devizabefektetési stratégiáját, így holnap akár meg is fordulhat a trend.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!