Hírek

2010.08.25. 13:36

Ki a legbefolyásosabb a magyar gazdaságban? Csányi? Simicska?

Az elmúlt másfél évtizedben úgy tűnt, a kormányzat politikai színezetétől függetlenül ez a dicsőség Csányi Sándoré, az OTP Bank energia- és élelmiszeripari érdekeltségekkel is rendelkező elnök- vezérigazgatójáé. Sőt, az Orbán-kormány hivatalba lépésével új állami vezetők is kikerültek a környezetéből. Ám Simicska Lajos egykori APEH-elnöknek – miközben eddig is fontos játékos volt – szintén robbanásszerűen tovább nőtt a befolyása. Meghatározó posztokon hozzá köthető kinevezettek bukkannak fel, s az üzleti ereje az építőiparban, a médiapiacon és a mezőgazdaságban is számottevő. Melyikük szava érvényesül jobban a gazdasági döntéseknél? A Figyelő összeállításában ennek járt utána.

Figyelő

Simicska Lajost, az Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatal (APEH) egykori elnökét, a Mahir Magyar Hirdető Zrt. vezérigazgatóját – Csányi Sándortól eltérően – ritkán látni nyilvános helyeken. Üzleti aktivitását, magánprogramjait egy szűk, nagyon összetartó és kifelé zárt közegben éli. A Figyelő forrásai szerint az impulzív, nagyon okos, gyors észjárású, de rejtőzködő és kiszámíthatatlan üzletember az elmúlt hetekben nem is tartózkodott Budapesten. Ennek ellenére – mint frissen pozícióba került jobboldali vezetőktől a Figyelő újságírója megtudta – követi az eseményeket, s a legközvetlenebb környezete el is tudja érni.

A jobboldal belső erőviszonyait ismerők szerint Simicska Lajos – Orbán székesfehérvári iskolatársa, majd kollégiumi szobatársa – üzleti súlyát és politikai befolyását nehéz lenne túlbecsülni. Kövér László mellett talán ő az egyetlen ember, akivel a hosszú évek során Orbánnak töretlenül jó maradt a viszonya. Ezért a hírek szerint nagy önállósággal szól bele személyi kinevezésekbe, ügyletekbe, gazdasági döntésekbe. A Fidesz kétharmados győzelme után politikai ereje jócskán megnőtt.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!