Hírek

2010.08.17. 09:58

Ez jellemzi a magyar gyógyszeripart

A magyar gazdaság fejlődőképes ágazata a gyógyszeripar, ám a gyártók és nagykereskedők a hazai forgalmazás szigorú rendszere, a rendkívül erős árverseny miatt bírálják a szabályozást.

Gyükeri Mercédesz

Amíg a magyar egészségüggyel kapcsolatban szinte kizárólag riasztó hírek látnak napvilágot, a hazai gyógyszeripar nemhogy pozitív eredményeket produkál, de a magyar ipar sikerágazata a válság ellenére is.

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) legfrissebb, júniusi ipari statisztikái 12,5 százalékos bővülésről számolnak be, hozzátéve, ennek a motorja a bővülő exportértékesítés. Általánosságban is elmondható: az ágazat számára exportorientáltsága komoly előnyt jelent, nem utolsósorban a forint utóbbi időszakban tapasztalható gyengülése is hozzájárult például a hazai cégek profitnövekedéséhez. A kivitel azonban ezen túl is erősödik: 2009-ben például az 565 milliárd forintos összbevételből már 434 milliárd származott kivitelből.

Az export erősödéséhez járulnak hozzá az utóbbi időben felgyorsuló beruházások is: a világ legnagyobb generikumgyártója, a Teva Debrecenben és Gödöllőn is bővíti termelési és csomagolási kapacitásait. Az elmúlt hónapban jelentette be az első magyarországi beruházásának számító komáromi csomagolóüzem megnyitását a legnagyobb egyesült államokbeli generikusgyártó, a Mylan, míg a BD tatabányai üzemében még ebben az évben megkezdődhet a fecskendőgyártás. Mindezek a régió fontos gyógyszeripari központjává tehetik az országot.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!