Hírek

2010.08.30. 13:34

Elkerülhetetlen a görög államcsőd

A következő két-három évben néhány kelet-európai országra államcsőd vár, többek között Magyarország helyzetét is bizonytalannak nevezte, a Harvard Egyetem professzora, a Nemzetközi Valutaalap (IMF) volt főközgazdásza a Profil című hetilapnak.

Der Standard - Világgazdaság Online

A Görögországnak nyújtott segélycsomag csak elodázta, de nem oldotta meg a problémát a neves közgazdász szerint. azonban az államcsőd, segélycsomaggal történő „elhalasztása” biztosította Spanyolország, Portugália és Írország helyzetét melyek egyidejű összeomlásával nem tudott volna az Európai Unió megbirkózni.

Rogoff véleménye szerint egy-két év múlva a görög kormány nem foglya teljesíteni az IMF elvárásait, melyet a valutaalap egy-két évig eltűr majd nem finanszírozza Görögország költségvetését, mely következtében csődbe megy az ország.

Amíg az IMF beavatkozásra késszen áll addig nem várható, hogy államcsőd következzen be Kelet-Európában. Ukrajna, Románia és Magyarország azok az országok amelyeknek „ingatag a helyzete”, melyek közül különösen rossz helyzetben Magyarország van – Rogoff szerint. A közgazdász szerint ezek az országok a takarékosság első lépéseit könnyen teljesítik a nehezebb szakasz csak most kezdődik.

A térség egyes országai jól átvészelik majd az államháztartás konszolidálást, mások nem. Lehetetlen előre megmondani, hogy melyik ország megy csődbe, hisz ez a politikai vezetés döntéseitől függ, melyek választhatják a takarékossági programot vagy beszüntethetik a hitelezőiknek való fizetést.

Az Európai Unió strukturális gyengeségeire is felhívta a figyelmet Rogoff, példaként a görög segélycsomag elutasítása mellett döntő Szlovákiát említette, így véleménye szerint ennyi ország összetartása nem működhet.

Az IMF időt nyert az országoknak, de nem mindegyik fog megbirkózni a kihívással, a veszélyeztet országok Rogoff szerint Ukrajna, Lettország, Románia, Magyarország és Görögország. Azonban Írországnak és Portugáliának is vannak problémái.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!