Hírek

2010.08.27. 07:55

Elemzők szerint jöhet új IMF-hitel

Néhány gazdasági elemző a kormány elmúlt napokbeli kétértelmű kommunikációja ellenére is számít újabb hitelmegállapodásra a Nemzetközi Valutaalappal.

VG

A Reuters hírügynökség tizenöt elemzőt kérdezett meg erről, és heten válaszolták azt, elképzelhetőnek tartanak egy új pénzügyi megállapodást. Mint emlékezetes, a Nemzetgazdasági Minisztérium szerdán cáfolta, hogy ilyen egyezségre törekedne a nemzetközi szervezettel, csak a kétévente egyébként is esedékes konzultációkról beszéltek korábban a tárca munkatársai.

Azzal kapcsolatban is hasonlóan megosztottak az elemzők, megengedheti-e magának Magyarország, hogy csak a piacról finanszírozza a forrásigényét az IMF bevonása nélkül. Arra a kérdésre viszont 17-ből 13-an igennel feleltek, hogy az október eleji önkormányzati választásokat követően egy hiteles középtávú fiskális és gazdasági programot tesz-e le a kormány. Utóbbival kapcsolatban Kubilay Ozturk, az HSBC londoni elemzője kifejtette: azért számít erre, mert nincs más választás. Ha ugyanis nincs az IMF, és az
EU-t kell meggyőzni, akkor mindenképpen szükséges egy hiteles nemzeti program, a kérdés az, ezt a piac elfogadja-e.
Az OTP Bank elemzői azt mondták a hírügynökségnek: a következő néhány évben szigorú költségvetési politikával megoldható a piacról történő finanszírozás.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!