Hírek

2010.08.30. 05:54

A nép, mint zavaró tényező

Értem én, hogy a Fidesz és a KDNP – az „emberek emberének” hathatós támogatásával – minél gyorsabban „likvidálni” szeretné a népszavazás intézményét, ám azt sem Orbánék, sem pedig a köztársasági elnök nem gondolhatja komolyan, hogy a parlamenti voksolás eredménye az idők végezetéig az ég világon mindenre felhatalmazást ad.

Stanga István

Nem hiszem, hogy különösebben nagy újdonságot mondok, ha azt állítom, hogy a politikusoknak kizárólag addig van szükségük a népre, amíg általa hatalomra kerülnek, ám azt követően az „isten adta” sokkal inkább afféle zavaró tényező válik, amelyet – ha kiiktatni sajnos, nem is lehet – valami módon semlegesíteni kell. És bár bizonnyal furcsa, hogy ezek az „eretnek” gondolatok nekem éppen az „emberek emberének” a véleményét olvasva jutottak az eszembe, tény, hogy az a terjedelmes Schmitt Pál-interjú, amit az egyik országos napilap közölt, nem volt mentes a meglepetésektől. No, nem feltétlenül azokra a „nemes” államfői célkitűzésekre utalok, miszerint Sólyom László utódjának esze ágában sincs semmiféle ellensúlynak lenni, sőt, még csak arra se, hogy a köztársaság új elnöke – ha törik, ha szakad – kiakasztja a Sándor-palotában a Nemzeti Együttműködési Nyilatkozatot (hiszen ezeket Schmitt eddigi életútjának az ismeretében sejteni lehetett), mint inkább azokra a nagyszerű mondatokra, amelyek akkor hagyták el a NOB protokollfőnökének a száját, amikor az újságíró arról faggatta, vajon nézete szerint szükséges lenne-e az új alkotmányról népszavazást tartani. Ekkor ugyanis az államfő – idézve az „in dubio – plebs”, vagyis a „kétség esetén a nép” latin bölcsességet – kijelentette, hogy „...ez a népszavazás már megtörtént, amikor a választók kétharmados felhatalmazást adtak a győztes pártszövetségnek, amely egyben alkotmányozó többség is”. Nos, hogy Schmitt viccnek szánta-e ezeket a szavakat, nem könnyű eldönteni (jóllehet magam nem sorolom őt a sok humorérzékkel megáldott közéleti személyiségek közé), mindenesetre ekkora butaságot még kis hazánkban se gyakran lehet hallani, pedig hát, az ostoba megjegyzések terén nálunk meglehetősen erős a verseny. 

Azt persze – amiként a bevezetőmben is említettem –, megértem, hogy a Fidesz és a KDNP az „emberek emberének” hathatós támogatásával minél gyorsabban „likvidálni” szeretné a népszavazás intézményét (ámbár nem akadtak még pártok Magyarországon, akik ellenzékben annyit emlegették „a zembereket”, mint az Orbán- és Semjén-féle alakulatok), azt azonban  sem ők, sem pedig a köztársasági elnök nem gondolhatja komolyan, hogy a parlamenti voksolás eredménye az idők végezetéig a világon mindenre felhatalmazást ad. Jómagam már azt is furcsállottam, hogy a hatalom új birtokosai az április 11-i és 25-i történéseket nagy hirtelen elkeresztelték forradalomnak, ám ez messze nem akkora probléma (és közel sem olyan veszélyes), mint a szavazásba utólag minden hülyeséget belemagyarázni. Ami mellesleg épp olyan abszurd, mintha mondjuk a debreceni focicsapat valamelyik mérkőzésének a nézőivel a találkozó után azt közölnék, hogy a jegyük megvásárlásával egyúttal Kósa Lajos újbóli polgármesterségét is támogatták. Ezért aztán jómagam azt gondolom, hogy bár a kétharmados választási győzelem kétségkívül rendkívül meggyőző eredmény, mégsem lehet arra hivatkozva a királyságot bevezetni, csupán százötven évenként országgyűlési választásokat tartani, vagy mondjuk Észak-Magyarországot Szlovákiának ajándékozni. És hogy mi a helyzet az új alkotmánnyal? Nos, szerintem az is egy olyan ügy, amelyről illene megkérdezni az embereket, még ha ezt a kormányon lévő Fidesz máskén is látja. Igen, a kormányon lévő Fideszt említettem, mivel az ellenzéki Fidesz (amely nem is oly régen még minden fityfasz kérdésben népszavaztatott volna) tutira az élharcosa lenne egy „alkotmányügyi” referendumnak. A mai Orbán-csapat azonban   egyáltalán nem vágyik ilyesfajta babérokra. Bőven beéri együttműködési nyilatkozatok gyártásával.  

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!