Hírek

2010.08.06. 12:31

A győztes mindent visz

Aggasztó jelek láthatók Magyarországon, Orbán Viktor és a Fidesz kétharmados győzelme óta a jelek baljósak – írja a The Economist. A cikk ilyen jelként említi az állami intézmények vezetőinek leváltását, a Simor Andrással a Magyar Nemzeti Bank elnökével folytatott viszálykodást. A legaggasztóbb pedig az eddig esetlennek tűnő reform kísérletet, mely Magyarország gazdasági problémáit kívánja megoldani.

The Economist - Világgazdaság Online

A The Economist tudósítása szerint a kormány egy olyan, kemény médiatörvényt fogadott el, melyet a szakma a sajtó-szabadságát felügyelők sokat bíráltak, a fokozott hatósági felügyelet kiterjesztése miatt a közszolgálati és a kereskedelmi műsorszolgáltatók felett. Ez a fajta törvénykezés és a győztes mindent visz el érvényesülése társadalmilag elfogadott Magyarországon az író szerint. Szabados Krisztián a Political Capital munkatársa úgy nyilatkozott felmérések szerint közvetlen vagy közvetve a magyar média 80 százalékát befolyásolják. Vlagyimir Putyin, Oroszország miniszterelnökéhez hasonlítja az író Orbán Viktort, és magyar változatának nevezi. Putyin korrupt politikai korszak lejáratásával teremtett stabilitást, melyen keresztül megragadta a hatalmat, valami reformok nélkül.

Az Orbán-kormány legnagyobb felelőtlensége azonban az IMF és az EU delegációjával folytatott tárgyalások megszakítását nevezte. A hitelkeret megújításának fontosságára hívja fel a figyelmet, hisz Magyarország államadóssága a legmagasabb a régióban, és több mint 1 millió háztartás deviza alapú jelzáloggal rendelkezik, így fontos lenne az ország számára a stabilitást és a befektetői bizalmat helyre állító hitel megállapodás mellyel kivédhető lenne az árfolyamkockázat.

Az államháztartás hiányáról az idei hány 3,8 százalékon tartását bíztatónak találja, az író azonban felhívja a figyelmet, hogy jövőre könnyítést kíván kiharcolni a kormány. A bankadó bevezetésével a 120 milliárdos bevétel, a kritikusok szerint akár a GDP fél százalékával járó áldozatot is követelhet, ami a kritikusok szerint a banki hitelezés visszaesésén keresztül fejtené ki a hatását. Ezt a folyamatot kifogásolja az IMF és javasolja a bankadó mértékének csökkentését. Azonban a kormányzati nyilatkozatok az IMF-től való eltávolodást erősítik meg.

A nyilatkozatok komoly nemzetközi reakciókat váltottak ki, több hitelminősítő intézet is bejelentette a magyar államadósság felülvizsgálatát. A forint 3 százalékkal gyengült a tárgyalás felfüggesztését követően az euróval szemben. Azonban pozitív jelek is vannak a piacokon, mint a folyó fizetési mérleg többlete, az ipari termelés növekedése és a sikeres államkötvény-értékesítések, amik arra utalnak, hogy az idei évet az IMF-EU hitel megállapodása nélkül finanszírozni képes a kormány. Ezt a pár hónapot kívánja kihasználni az új kormány az író szerint, az októberi önkormányzati választásokat követően, ha már megnyerte a választó polgárokat véleménye szerint neki lát a kormány a külföldi hitelezőkkel való tárgyalásoknak, és várhatóan eleget tesz az Európai Bizottság elnökének José Manuel Barroso és Angela Merkel német kancellár kérésének, hogy jelölje ki a cél számokat a jövő évre.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!