Hírek

2010.06.05. 11:38

Varga előkaparta a csontvázakat a költségvetés szekrényéből

Varga Mihály szerint a 2010-es költségvetésnek nem sok köze van a valósághoz; azonnali, sürgős beavatkozásra van szükség. A hétvégén a kormány rendkívüli ülésen dolgozza ki az akciótervet. A kabinet szombaton, vasárnap és hétfőn is ülésezik.

MTI Eco - Világgazdaság Online

A Miniszterelnökség államtitkára szombati budapesti sajtótájékoztatóján azt mondta: az idei költségvetésben számos súlyos valótlanság, trükk szerepel, ezért azonnal cselekedni kell. A hétvégén a kormány rendkívüli ülésen dolgozza ki az akciótervet. A kabinet szombaton, vasárnap és hétfőn is ülésezik.

A gazdasági tényfeltáró bizottság részjelentését ismertetve Varga Mihály leszögezte: higgadtan, határozottan kell cselekedni, akciótervet kell meghirdetni. A beavatkozásnak mélyrehatónak kell lennie - jelentette ki az államtitkár.

Varga Mihály szerint a 2010-es költségvetésben több adat nagyságrenddel tér el a valóságtól, azaz nem igaz a büdzsé több tétele. A Miniszterelnökség államtitkára a gazdasági tényfeltáró bizottság részjelentését ismertetve szombaton azt mondta: nem igazak a tervezett - így a regisztrációs, a jövedéki, a vállalkozásokhoz kapcsolódó - adóbevételek, ahogy nem igazak a költségvetési szervek kiadásaira vonatkozó számok sem, és nem történtek meg a strukturális átalakítások.

A tényfeltáró bizottság vezetője kiemelte: nem igazak a közlekedési vállalatok - a BKV, a MÁV, a Malév - kiadásaira vonatkozó adatok, valamint az állami vagyonnal kapcsolatos befizetések, a tb-alapokra, az önkormányzatokra, az elkülönített állami pénzalapokra vonatkozó adatok sem.

A bizottság nem találta valósnak a számokat az egyik nagy áramszolgáltató vállalat felé fennálló tartozás összege és Vértesi Erőművel kapcsolatos kötelezettségek esetében sem. A Magyar Fejlesztési Banknál, illetve a Hitelgarancia Rt.-nél pedig 100 milliárd forint nagyságrendű veszteséggel kell számolni.

Varga a forintgyengülést okozó nyilatkozatokra azt mondta, nem voltak szerencsések. Kijelentette, hogy a Bajnai-kormány nem mondott igazat, és a költségvetési számai nagyságrendekkel térnek el a valóságtól.  Varga azt is közölte, hogy a mai helyzetben az lehet a kizárólagos cél, hogy a tervezett hiányt tartani tudjuk.

A miniszterelnökségi államtitkár szerint ezért a tényfeltáró bizottság részjelentése alapján egy rendkívüli kormányülés kezdődik már szombat délután, amelynek célja, hogy egy olyan akciótervet dolgozzanak ki, amellyel tartható az előző kormány által tervezett, 3,8 százalékos költségvetési hiányt. Ez jelentős fordulatot jelent a korábbi fideszes nyilatkozatokhoz képest, amelyek arra utaltak, hogy az új kormány szerint jóval magasabb lesz a hiány, és elhangzottak 5-6 százalékos számok is.

Orbán Viktor a parlamenti választásokat követően, 2010. április 26-án egy nemzetközi sajtótájékoztatón azt mondta: "tiszta vizet kell önteni a pohárba". Közölte, hogy ezért működik a Varga Mihály Fidesz-alelnök vezette gazdasági tényfeltáró bizottság, amelytől már két-három héten belül vár egy közbülső jelentést, hogy megismerhessék, pontosan milyen a költségvetés, az államháztartás, az ország valóságos pénzügyi helyzete.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!