Hírek

2010.06.24. 08:24

Tízezer munkahely szűnhet meg Magyarországon - Veszélyben a dohánytermelők

Tízezer munkahely kerülhet veszélybe az Egészségügyi Világszervezet (WHO) dohány-ellenőrzési keretegyezményének intézkedései nyomán – állítja a Magyar Dohánytermelők Országos Szövetsége (Madosz).

VG-összeállítás

A Magyarországon jogszabályba foglalt egyezmény várhatóan az év utolsó hónapjaiban elfogadandó irányelve a burley dohány termelőit lehetetlenítené el, akik az ország elmaradottabb területein biztosítanak megélhetést többnyire képesítés nélkülieknek a rendkívül kézimunka-igényes gazdálkodásban.

A termelők szerint nem reális az sem, hogy más dohányfajta előállítására álljanak át, mivel az ezzel járó költségeket – elsősorban a világ legelterjedtebb dohányfajtája, a virginia mesterséges szárításához szükséges berendezés 10-15 millió forintos árát – nem tudják kigazdálkodni. Azt a dohányzást ellenző szervezetek is elismerik, hogy az intézkedés, amelynek értelmében minden adalékanyag és ízesítő használatát megtiltanák a dohánygyártásban, nem feltétlenül segíti elő a fogyasztás csökkenését.

Az Európai Unió ugyan kötelezőként ismeri el a keretegyezményt, saját berkein belül azonban inkább a zárt közösségi tereken történő dohányzás visszaszorítását kezdeményezi.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!