Hírek

2010.06.02. 10:11

Százezer céget fenyeget az APEH!

A mérlegek tartalmára nincs általános ellenőrzési kötelezettség, de a hibák így is kibukhatnak

Kende Katalin

Hétfő éjfélig néhány ezer híján háromszázezer cégmérleg érkezett a Céginformációs Szolgálathoz, azaz mintegy százezer vállalkozás maradt adós törvény szerinti kötelezettségével. Az APEH fellép a mulasztókkal szemben: felfüggeszti az adószámukat, s végső esetben kezdeményezi megszűntté nyilvánításukat.

A törvényi határidőig 293 700 beszámolót regisztráltak a Céginformációs Szolgálatnál. A cégek azonban ezt követően is küldik a mérlegeket, kedd estig is például több tízezer érkezett. A Világgazdaság úgy tudja, ennek oka, hogy a kormányzati portál ütemesen „adagolja” a beadványokat, illetve sok cég nem vette figyelembe, hogy a Magyar Államkincstár (MÁK) közzétételiköltség-igazolására 3-4 napot is várni kell, és csak ezzel együtt nyújthatja be a beszámolót. Ha pedig a befizetést az utolsó pillanatra tartogatta, a mérleggel késedelembe eshet.

A cégek mintegy fele az új, intelligens nyomtatványokat használta, másik része a tavalyi PDF-es formátumban tett eleget kötelezettségének – tudtuk meg Fekete Istvántól, a Céginformációs Szolgálat vezetőjétől. Mindkét esetben előfordultak formai hibák, kevés híján 21 ezer beszámolót „dobott vissza” a rendszer, többnyire azért, mert az érintettek nem csatolták valamennyi szükséges mellékletet.

A hiánypótlásra visszautasított mérleget egyébként határidőben benyújtottnak tekintik. Az APEH tájékoztatása szerint a múlt év végéig 5359 céget, az idén április 30-ig 1652 vállalkozást szólítottak fel a számviteli beszámoló közzétételének pótlására. Tavaly 794, 2010 első négy hónapjában 1876 vállalkozás adószámát függesztették fel a kötelezettség elmulasztása miatt. Április végéig 910 esetben kezdeményezte az adóhatóság azon vállalkozások megszűntté nyilvánítását, amelyek a felfüggesztés alatt sem pótolták mulasztásukat.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!