Hírek

2010.06.16. 12:10

Reformkényszer az új pozsonyi kormányon

A szlovákiai választásokon jól szerepelt ellenzéki pártok koalíciós kilátásairól és a magyar vonatkozásokról szóló latolgatások közepette sem szabad megfeledkezni arról, hogy a leendő pozsonyi kabinetre súlyos reformkényszer nehezedik.

Világgazdaság Online - Joób Kristóf

Ez még úgy is igaz, hogy a korábbinál kedvezőbb növekedési előrejelzéssel "lepte meg" az éppen még csak formálódóban lévő új szlovák kormányt a szlovák központi bank. A jó hír ugyanis nem feledtetheti a várhatóan négypárti kereszténydemokrata-liberális koalícióval, hogy az elszaladt deficit megzabolázása érdekében komoly átalakításokra lenne szüksége a szociális ellátórendszerben.

A megoldásra váró gazdasági problémák a kormányzásra készülő négy párt kedd este aláírt koalíciós szándéknyilatkozatában is megjelentek. A Szlovák Demokratikus és Keresztény Unió (SDKÚ), a Szabadság és Szolidaritás (SaS), a Kereszténydemokrata Mozgalom (KDH) és a magyar-szlovák Híd párt vezetői által ellenjegyzett dokumentum a sürgető feladatok között említi többek között a válság kezelését, az eladósodás megállítását, a munkahelyteremtést, illetve azon következmények felszámolását, amelyek a Robert Fico miniszterelnök vezette szociáldemokrata-nacionalista kormány felelőtlen gazdaságpolitikájának következményei.

Jól jellemzi a Ficoékkal szembeni bizalmatlanságot Iveta Radicova, az SDKÚ kormányfőjelöltjének korábbi nyilatkozata, amely szerint „senki nem tudja pontosan, hogy ténylegesen milyen helyzetben van a költségvetés, hogy mennyi adóbevételre lehet számítani, és hogy általában milyen állapotban veszi át az országot a következő kormány”.

Radicova a keddi aláírást követően egyébként azt is közölte, hogy az iratot szerdán mutatják be az államfőnek. Ivan Gasparovic első körben az önmagában legtöbb szavazatot begyűjtött Smer vezetőjét, Ficot kérte fel kormányalakításra, de az alakuló ellenzéki koalíció 79 parlamenti helyével fölényben lesz a 150 képviselős pozsonyi törvényhozásban a Smerrel, illetve eddigi koalíciós partnerével, a nacionalista Szlovák Nemzeti Mozgalommal (SNS) szemben.

Északi szomszédunk költségvetési hiánya a GDP 6,8 százalékát tette ki 2009-ben, az államadósság-állomány pedig elérte a bruttó hazai össztermék 40 százalékát. Utóbbi mutató ugyan igen kedvezőnek tekinthető a legtöbb uniós országgal összehasonlítva, az eladósodás jelenlegi tempója azonban sok elemző szerint problematikus lehet.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!