Hírek

2010.06.12. 11:39

Nem csempészáru, mégis olcsóbb – Szürkeimport vagy árverseny?

Még megbecsülni sem lehet, hogy „szürkeimportra” való hivatkozással mennyivel drágább ugyanaz a termék a magyar fogyasztóknak.

Világgazdaság Online

A jogilag nem létező kategória hátráltatja a nyílt piaci versenyt, elsősorban az import műszaki termékeknél: a drágábban árusító nagy cégek az árverseny vállalása helyett előszeretettel nevezik „szürkeimportnak” az olcsóbb termékeket, és a garanciális problémák emlegetésével próbálják elriasztani a vevőket a konkurenciától. A Fogyasztóvédelmi Főfelügyelőség szerint jogilag „szürkeimport” nem létezik, a garancia pedig minden Magyarországon forgalomba hozott termékre egyformán kötelező érvényű.

Nem csempészáru, nem hamisítvány: ugyanaz a termék, mégis akár harmadával olcsóbb lehet az ár. Az egyik forgalmazó szerint árversenyről van szó, a másik szerint „szürkeimportról”.

A nagy márkák képviseletei sokszor igyekeznek a vevőkkel elhitetni, hogy a kedvezőbb ár mögött garancia nélkül, gyanús termék lehet. Pedig szürkeimportot nem ismer a törvény, és a garancia vállalását sem lehet megkerülni.

„A szürkeimport, mint jogi kategória nem létezik. Ha valaki a terméket külföldön legálisan vásárolta meg, Magyarországra legálisan hozza be, tehát minden vámkezelési, adózási és egyéb jogszabálynak megfelel, akkor a portéka legálisan forgalmazható Magyarországon.” - állította dr. Kathi Attila, a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság Társadalmi Kapcsolatok Főosztályának vezetője, majd hozzátette: „A garancia mögött álló jogszabályok egyértelműen ugyanazok, mint ha más csatornán, márkaképviseleteknél, szakáruházban vásároltam volna. Ha egy ilyen termék meghibásodik, akkor ugyanazok a jótállási szavatossági szabályok kell hogy érvényesek legyenek, mint bármilyen más termék vonatkozásában.„

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!