Hírek

2010.06.09. 10:06

Hátradőltek a fideszesek, erősített a Jobbik

A magyar EP-képviselők májusi teljesítményén igen komolyan éreztette hatását a választások utáni megváltozott politikai helyzet: a fideszes képviselők jóval kevesebbszer szólaltak fel a plenáris üléseken és vettek részt a szakpolitikai munkában, mint korábban - áll a Policy Solutions havi jelentésében.

Policy Solutions

A közpolitikai és politikai kommunikációs tanácsadó intézet havi elemzésében a 22 magyar európai parlamenti képviselő munkáját – felszólalásait, jogalkotó tevékenységét, médiajelenlétét – vizsgálta. 
 
Hátradőlt az eddig kiemelkedően agilis fideszes EP-képviselők többsége a választási győzelem után, és szakpolitikai munka helyett sokuk inkább a Fidesz kormányzásának szimbolikus intézkedéseihez biztosítottak támogató hátteret. Így a trianoni békeszerződés 90. évfordulójának napján Gál Kinga védnökségével nyitott emlékkiállítást a magyar néppárti csoport, Hankiss Ágnes pedig Gyurcsány Ferenc és felesége otthonát hozta fel emblematikus példaként arra, hogy „a kommunisták által elkövetett rablások és jogsértések orvoslása a mai napig nem történt meg”.
 
A Fidesz zöld felelősei azért hozták szokásos teljesítményüket: Gyürk András az amerikai olajfúrótorony katasztrófája kapcsán szólította fel az EU-t, hogy szigorítsa saját biztonsági előírásait, Áder János – Tabajdi Csabával is közös - cianidos bányászat betiltásáról szóló határozatát pedig nagy többséggel fogadta el a Parlament.
 
A szocialisták közül májusban Herczog Edit bizonyult szakpolitika tekintetében a legaktívabbnak. A képviselő asszony a Parlamentben - sőt még a Facebookon is – kampányt indított az egységes, átláthatóbb energiaszámlákért, és véleményezője volt az Ipari és Energiaügyi Bizottság részéről az Unió jövő évi költségvetésének is.
 
A jobbikos képviselők az áprilisi – és feltételezhetően a választási kampánynak betudható – „eltűnésük” után ismét teljes vehemenciával szólaltak fel az EP plenáris ülésein. Morvai Krisztina és Szegedi Csanád összesen tizenkét alakalommal szólt hozzá a strasbourgi vitákhoz.  Az MDF-es Bokros Lajos is visszatért az Európai Parlamentbe, és egyből spórolást javasolt képviselőtársainak. Felszólalásában hangsúlyozta, hogy a kontinensen mindenütt csökken a bürokráciára fordított összeg, ezért Brüsszelben is érdemes volna megfontolni a szakértők díjazásának és a képviselők autó-használatának csökkentését.
 
Az új magyar parlament felállása elhozta az első két hazatérőt is: a fideszes Schmitt Pál és a jobbikos Balczó Zoltán nemcsak parlamenti képviselőként, de az Országgyűlés vezetőiként – elnökeként és alelnökeként – tértek haza.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!