Hírek

2010.06.25. 05:00

Frankhitelesek: évekig maradhat a mostani magas törlesztőrészlet

A svájci frank jegyzése tegnap megközelítette a 210 forintot, erre tavaly március óta nem volt példa.

VG

 A kialakult helyzetnek több oka is van: a svájci jegybank felhagyott az intervenciós lépésekkel, és kijelentette, nem küzd a frank deflációja ellen,  miközben a minimálisra zsugorodó frankalapú hitelezés mellett a folyamatos törlesztések felfelé hajtják az árfolyamot.

 Az alpesi deviza az euróval szemben egyre erősebb, a forint viszont gyengül. A svájcifrank-alapú hiteladósok pedig jelentős összegeket veszítenek a növekvő törlesztőrészletekkel.

Az alpesi deviza az elmúlt időszakban tartósan erősödött az euróval szemben is.

Akik 2007–08-ban 150-155 forintos árfolyam mellett írták alá a folyósító bankkal a szerződést, most alaposan ráfizetnek. Igaz, 2009 márciusában 215 forintig is felkúszott az alpesi fizetőeszköz árfolyama, de a kedvezőtlen változás nem ígérkezett túlzottan tartósnak, s nem volt olyan nagy bizonytalansági nyomás az eurón, mint amilyen jelenleg van a görögökkel kezdődött uniós adósságválság miatt. Mindezek mellett az is jelentős mértékben hozzájárul a svájci fizetőeszköz erősödéséhez, hogy szerte Európában minimálisra zsugorodott a frankalapú hitelezés. Új hitelfelvétel gyakorlatilag nincs, viszont a folyamatos törlesztési sebesség felfelé hajtja az árfolyamot – magyarázta lapunknak Barcza György, a K&H Bank vezető elemzője.

Kézzelfogható elmozdulás a svájci frank piaci értékelésében akkor várható majd, amikor az eurózónában megindul a kamatemelés – véli Barcza György. Erre a vezető elemző azonban legkorábban jövő tavasszal lát reális esélyt. A svájci frank árfolyama a stabilnak ígérkező 180-190 forintos szinten talán két-három év múlva állhat be.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!