Hírek

2010.03.13. 17:22

Pálinkás: piaci alapon nem tarthatjuk itthon a kutatóinkat

A Magyar Tudományos Akadémia elnöke szerint mesterségesen kell beavatkozni abba, hogy a kutatókat itthon tartsák; ez piaci alapon nem működik.

Inforádió

Pálinkás József az InfoRádió Aréna című műsorában azt mondta: Magyarország számára óriási veszteség lenne, ha ez a néhány tucat ember külföldön találna munkát.

Többet és hatékonyabban kellene költeni a kutatás-fejlesztésre Magyarországon; elsősorban a harminc és ötven év közötti kutatókat kellene helyzetbe hozni, a legjobbak számára pedig megteremteni annak a lehetőségét, hogy a nyugat-európai és az egyesült államokbeli körülményekhez hasonlóak között dolgozhassanak - mondta a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) elnöke az InfoRádió Aréna című műsorában.

Pálinkás József szerint ez azok számára, akik eredményességben elmaradnak az élmezőnytől, nem hozna akkora előnyt, de ha a legjobb képességű fiatalok kapnak lehetőséget, biztos, hogy hatékonyan használják majd fel kapott pénzt, az ő diákjaik pedig még hatékonyabban teszik majd ezt.

Amennyiben a tehetséges emberek számára nem adottak a lehetőségek, külföldön keresnek munkát, márpedig az ország számára ez a legnagyobb veszteség - mondta Pálinkás József, megjegyezve: nem arról van szó, hogy emberek ezrei számára kell olyan anyagi és kutatási körülményeket kell biztosítani, mint Nyugat-Európában, hanem csupán néhány tucatnak.

Az Akadémia elnöke szerint ez piaci alapon Magyarországon azért nem működhet, mert a gazdaság teljesítőképessége sokkal alacsonyabb, mint Nyugaton, ezért mesterséges beavatkozásra van szükség: ki kell emelni a legjobbakat. Ez másutt is megtörténik, csak nem ennyire nyilvánvalóan; ha Amerikában vagy Svájcban valaki nem kap kiemelt fizetést, akkor is lényegesen jobb körülmények között él, mint Magyarországon - fűzte hozzá

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!