Hírek

2010.03.13. 09:20

Magyarország pénzügyi helyzete valószínűleg romlani fog

A Citibank szerint Magyarország pénzügyi helyzete a közeljövőben "nagy valószínűséggel" romlani fog - írta pénteken az American Banking News amerikai banki hírportál.

MTI Eco

A magyar pénzügyi helyzetet ennek ellenére "tűrhetőnek" fogja tartani a Nemzetközi Valutaalap (IMF), ha az ország átalakítja gazdaságát - olvasható a banki értékelésben.

A magyar államháztartási hiány idén a GDP 4,5 százalékára növekedhet, szemben a 3,8 százalékos kormányzati céllal - írta az ügyfeleknek Gárgyán Eszter, a Citibank budapesti elemzője.

A szakértő szerint kockázatot jelenthet, ha az áprilisi választásokon után hatalomra kerülő új kormány nem hajt végre "nagyívű reformprogramot".

A Citibank elemzője szerint a pénzügyi helyzet várható romlása akkor lesz tolerálható, ha olyan szerkezeti reformokat hajtanak végre, amelyek fokozzák a növekedés lehetőségét. Az államadósság fenntarthatósága ugyanis azonnali lépéseket követel a gazdaság újbóli megélénkülése érdekében.

A világ vezető pénzügyi szolgáltatói közé tartozó Citibank emlékeztette ügyfeleit: Magyarország volt az első olyan EU-ország, amelyik pénzügyi segítséget kapott az IMF-től 2008-ban. Vállalta, hogy korlátozza a kiadásokat a 90-es évek eleje óta tapasztalt legsúlyosabb recesszióban, hogy teljesíteni tudja a 20 milliárd eurós hitel feltételeit.

MTI Eco -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!