Hírek

2010.03.19. 11:38

Két és fél év után ismét 60 százalék alatt a Fidesz-tábor

A Medián legfrissebb felmérése szerint csökkent a Fidesz-KDNP-lista támogatottsága, míg a második helyért folytatódik az MSZP és a Jobbik versenyfutása.

MTI

A HVG számára március 5-9. között készített felmérés szerint két és fél év óta először hatvan százalék alá esett a Fidesz-KDNP pártszövetségre jutó szavazatok aránya a választani tudó "biztos" szavazók körében.

A második helyért versengő két párt, az MSZP és Jobbik szavazótábora növekedett. Az MDF és az LMP nem jutott túl az 1-2 százalékos szinten, igaz, náluk egyelőre az a fő kérdés, hogy hány helyen tudnak területi listát állítani. A kutatást az ország több mint száz településén 1200 ember személyes megkérdezésével végezte az intézet.

A Medián szerint egyelőre az áprilisi választás egyetlen nagy kérdésére sincs válasz: nem biztos, hogy meglesz a Fidesz kétharmada, nem tudni, melyik párt lesz a második, és bizonytalan az is, hogy hány párt jut be a következő Országgyűlésbe. Egyelőre három alakulat mandátumszerzése biztos.

A mérsékelten kiélezett választási kampány eddig nem igazán mozgósította a szavazópolgárokat: februárban és márciusban egyformán 53 százalékuk mondta, hogy biztosan az urnákhoz járul április 11-én, miközben négy éve ugyanebben az időszakban 52-ről 59 százalékra nőtt a magukat biztos szavazóknak mondók aránya.

Változatlanul a Jobbik szimpatizánsai a leginkább elkötelezettek, és a párt még az elmúlt egy hónapban is tudott mozgósítani (híveinek februárban 76, március közepén 79 százaléka "biztos" szavazó). A Fidesz-közönség mobilizáltsága ez idő alatt valamelyest visszaesett, 67-ről 64 százalékra, az MSZP-seké viszont erősödött, 63-ról 67 százalékra. 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!