Hírek

2010.03.01. 12:35

Kegyetlen vihar csapott le Európára

Már 53 halálos áldozata van a Xynthia névre elkeresztelt téli viharnak Európa nyugati és déli részén. A rendkívüli időjárás leginkább Franciaországot sújtotta, ahol 45 ember halt meg.

MNO

Rendkívüli vihar csapott le Európa nyugati partjaira a hét végén, melynek következtében legalább 53 ember meghalt.

Francois Fillon francia miniszterelnök bejelentése szerint országában 45-re nőtt a vihar miatt meghaltak száma. „Ez egy nemzeti katasztrófa” – jelentette ki Fillon, miután a vihar sújtotta térségben tájékozódott a helyzetről.

A trópusi ciklon Franciaország partjaitól az ország belseje felé haladva fákat döntött ki, megrongálta a távvezetékeket, áradásokat okozott, sokan vízbe fulladtak. Rengeteg embert kellett a házak tetejéről kimenteni. Legalább egymillió ember maradt áramellátás nélkül. Franciaországban mozgósították a katonaságot is, hogy részt vehessenek a mentésben.

A viharos erejű szél – amely megközelítette néhol a 200 km/h-s sebességet is – miatt több száz repülőjáratot töröltek. Az Eiffel-torony tetején 175 km/h-s szélsebességet mértek.

A hurrikán erejű vihar a Balti-tenger irányába tart, s Portugáliától Hollandiáig pusztítást okoz. Spanyolországban is három halálos áldozatot követelt a vihar, Portugáliában pedig egy tízéves kisfiúra dőlt egy fa, amelyet a szél csavart ki.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!