Hírek

2010.03.13. 09:26

Hatalmasat zuhantak a kis építőipari cégek

Az építőipari mikro vállalkozások teljesítménye az idén január-februárban 78-80 százalékkal esett vissza az utolsó jó évnek számító 2006 azonos időszakához képest - mondta Vonnák Sándor, az Építőipari Kis- és Középvállalkozások Szövetségének elnöke az MTI-nek.

MTI Eco

A tagság körében végzett felmérésük szerint ennél valamelyest kedvezőbb lesz a helyzet az idei év egészére nézve, mivel az idei év elején a szezonális tényezők még befolyásolják a teljesítményt - tette hozzá.

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai szerint az építőipari termelés volumene a korábbi években megfigyelt csökkenést folytatva 2009-ben 4,3 százalékkal maradt el az előző évitől. Az építőipari mikro cégek termelése ennél jóval nagyobb mértékben zsugorodott.

A KSH adatsora szerint az épületek építésének visszaesése a lakásépítéseken, a kereskedelmi és az irodaépületek építésén megfigyelt csökkenés következménye volt. Az egyéb építmények építésében a 2008 második felétől kezdődő emelkedés csaknem 2009 végéig folytatódott. A növekedés forrásai az út- és autópálya-építések, a 4-es metró munkálatai, a távvezeték-építések, valamint a vasútfelújítások voltak az elmúlt évben.

Az Építőipari Kis- és Középvállalkozások Szövetségének - amely az IPOSZ egyik szakmai szervezete - az építőipari mikro vállalkozások helyzetéről készített elemzése szerint az ágazat válsága Magyarországon nem a gazdasági válság hatására kezdődött, hanem már 2006-ban is érezhető volt. Adataik szerint megtorpant a magánlakás építkezés, folyamatosan csökkentek az önkormányzati beruházások, és ez a tendencia azért fájdalmas, mert az építőipari mikro cégek megrendelői ebből a körből kerülnek ki - mutat rá a szövetség.

Az építőipari mikro vállalkozásokat jelentősen érintette a lánctartozás, amelynek szakmai körökben becsült értéke 500 milliárd forint lehet. A szövetség szerint az ágazat egyik legnagyobb gondja, hogy nem oldották meg a kézműves alapon működő szakképzést az építőiparban.

Vonnák Sándor elmondta: a szövetség az Építőipari Ágazati Párbeszéd Bizottságban rendszeresen szorgalmazza a szakképzés javítását, az építőipar vállalkozói környezetének a javítását.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!