Hírek

2010.03.31. 09:23

Átláthatósági biztos lesz a közlekedési beruházásoknál

A kormány szerdán dönt a közbeszerzési törvény végrehajtási rendeletéről, amely szerint júliustól az egymilliárd forint feletti állami közlekedési beruházásoknál kötelező lesz átláthatósági biztost bevonni a közbeszerzési folyamatba - közölte a kormányfő a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában szerda reggel.

MTI

Bajnai Gordon tájékoztatása szerint ez a szabály jövő év januárjától már minden kétszázmillió forint feletti állami beruházásra vonatkozik majd. A miniszterelnök emlékeztetett arra: az Országgyűlés februárban döntött a közbeszerzési törvény módosításáról, amely előírja az átláthatósági megállapodások megkötését.

A közbeszerzések átláthatósága és tisztasága érdekében a közbeszerzés kiírója úgynevezett átláthatósági megállapodást köthet a közbeszerzés valamennyi ajánlattevőjével. Ez praktikusan azt jelenti, hogy a közbeszerzésekben résztvevő ajánlattevőknek minden, a közbeszerzéssel kapcsolatos dokumentumot, megbízási vagy alvállalkozóval kötött szerződést nyilvánosságra kell hozniuk.

Az MTI még februárban írt arról, hogy információi szerint a kormány azt tervezi, rendeletben teszi kötelezővé az átláthatósági megállapodást minden állami és önkormányzati közbeszerzés esetében.

 

A közbeszerzési törvény módosítása tartalmazza azt is, hogy az átláthatósági megállapodást, annak tartalmát átláthatósági biztosok ellenőrizhetik. A biztos valamennyi iratba betekinthet, a beszerzés egész folyamán információkat szerezhet, ellenőrizhet.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!