Hírek

2010.02.28. 16:32

Nincs több vezetői kinevezés kormányváltásig

Március 1-jén lép életbe a kormány által meghirdetett és önkéntesen vállalt döntési moratórium személyi kinevezéseket érintő része - közölte a kormányszóvivő.

MTI

Szollár Domokos emlékeztetett arra: hétfőtől az új kormány felállásáig nem lehet új vezetőket kinevezni sem a minisztériumoknál, sem pedig a központi államigazgatási szerveknél, illetve ezek helyi szerveinél. Hozzátette: a minisztériumokban nem lehet szakmai tanácsadói és főtanácsadói címet adományozni és a minisztériumokban célfeladat - a köztisztviselők mindennapi munkájához nem tartozó plusz feladat - nem adható ki.
 
Mint mondta, ennek megfelelően az idei évre céljuttatás is csak két hónapra fizethető ki. Miniszter és államtitkár nem részesülhet céljuttatásban.
 
A kormányszóvivő felidézte: a kabinet január közepén döntött arról, hogy a választások előtti időszakban több területen, így a személyi kérdésekben, az állami vagyon átruházásával, támogatási szerződésekkel kapcsolatos ügyekben döntési moratóriumot rendel el.
 
Hangsúlyozta: a kormány sem személyi döntésekkel, sem pedig hosszabb távú kötelezettségvállalásokkal nem akarja megkötni az új kormány kezét. "Olyan európai gyakorlatról van szó, amilyenre a rendszerváltás óta még nem volt példa - sőt inkább az ellenkezője volt a jellemző -, a kormány ezzel a szemléletformáló lépésével is példát és irányt szeretne mutatni a következő kormányoknak" - közölte.
 
A moratórium másik része a hosszabb távú kötelezettségvállalásokra, közbeszerzésekre és szerződésekre vonatkozik, amely egy hónappal később, április 1-jén lép életbe.
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!