Hírek

2010.02.22. 13:07

Bajnai elköszönt

Bajnai Gordon ma napirend előtti felszólalásban összegezte a kormány tevékenységét az Országgyűlésben.

Világgazdaság Online

Bajnai Gordon kormányfő napirend előtti felszólalásával kezdődött az Országgyűlés 2006-2010-es ciklusának utolsó ülésnapja. Ma még megdolgoznak a képviselők a pénzükért: 34 napirendi pont szerepel a programban, köztük interpellációk, azonnali kérdések és válaszok, továbbá határozathozatalok.

Évértékelőnek is beillett majd Bajnai Gordon napirend előtti felszólalása az Országgyűlésben, ugyanis tizenegy éves hagyományt megszakítva a regnáló kormány feje nem tartott ilyet, azzal az indokkal, hogy nem tud előremutató, tervekről beszámoló beszédet tartani.

Magyarország állva maradt, kezeltük a válságot, utat nyitottunk a fellendülésnek - amikor tíz hónapja miniszterelnöknek jelöltek, azt kívántam, hogy ezzel összegezhessem a történteket - kezdte beszédét Bajnai Gordon. A miniszterelnök megköszönte Magyarország erőfeszítéseit, amelyek segítségével átvészelték a válságot.

A következő parlamentnek nem leszek tagja, csak számot adok a kormány tevékenységéről - emelte ki Bajnai. "A kormányzás egyik pillére az azonnali válságkezelés volt, amelynek egyik legmérhetőbb hatása a forint árfolyamának stabilizálódása volt. Csökkentek a devizahitelek törlesztőrészletei és megmenekült százezer állás. Ugyanennyi családnak nyújtott segítséget a krízis alap és ugyanennyien találtak vissza a munka világába az Út a munkához program keretében."

"1200 milliárdot takarított meg az ország a költségvetési kiigazításoknak köszönhetően, az államadósság már idén is kisebb lesz, mint az eurózóna átlaga. Ki gondolta volna, hogy Magyarország az EU ötödik legalacsonyabb költségvetési hiányát tudhatja magáénak?

A bizalom olyan, mint a levegő, eltűnése fuldokláshoz vezet. A bizalom helyreállt, Magyarországban újra bíznak külföldön, ez teszi lehetővé a rekord alacsony alapkamatot és a magyar államkötvények túljegyzését.

A növekedés beindítása szintén a kormány feladatai között szerepelt. A tíz éve halogatott átalakítások gyors meglépése biztosította a növekedés feltételeit. A miniszterelnök a nyugdíj-, az adó- és a szociális rendszer átalakítását hozta fel példaként. 400 milliárd forint maradt a magyar vállalkozásoknál, négy év alatt 2 000 milliárd forintnyi többletforrás keletkezik a gazdaságban, ezt pedig  - talán először - nem elosztani, hanem befektetni kellene. Csökkenteni kell az adósságot és javítani a közszolgáltatásokat, emellett javítani kell a versenyképességet. Bajnai ezért további adcsökkentést javasol a következő kormánynak."

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!