Hírek

2009.12.23. 09:44

Medián: csökkent a két nagy párt közti különbség

A Medián decemberi felmérése szerint jelentősen csökkent a két nagy párt közötti különbség, mivel a Fidesz-tábor lemorzsolódása folytatódott, az MSZP pedig visszakapaszkodott az év eleji szintre. A teljes népesség körében az MSZP támogatottsága 16 százalékos, az ellenzéki párté 40 százalékos.

MTI

A közvélemény-kutató kedden tette közzé a honlapján felmérésének eredményét. Az ország felnőtt népességét reprezentáló kutatást a cég december 4. és 7. között készítette, 1.200 ember személyes megkérdezésével.

Megállapítása szerint július és november között 47-ről 43 százalékra mérséklődött a Fidesz támogatottsága a teljes népességen belül, decemberre pedig újabb 3 százalékpontos csökkenés történt. Korábban a bizonytalanok növekedése miatt csökkent az ellenzéki párt támogatottsága, decemberben azonban az MSZP potenciális szavazótábora gyarapodott, 14-ről 16 százalékra. Hozzátették: ez a növekmény a statisztikai hibahatáron belül van.

A Medián felmérése azt mutatta: a biztos pártválasztók között a Fidesz támogatottsága 61 százalék, az MSZP-é 21 százalék. Egy hónappal korábban a biztosan a Fideszre szavazók aránya még 66, az MSZP-re voksolóké pedig 19 százalék volt.

Szignifikánsan nőtt azonban a kormány teljesítményével való elégedettség. A Medián szerint a Bajnai-kormány teljesítményét decemberben is csak a választók 22 százaléka ítélte jónak vagy nagyon jónak, de csökkent azoknak az aránya, akik arról kifejezetten rossz véleménnyel vannak. Kiemelték, hogy az elmúlt két évben ez volt a legjobb "osztályzat", amit a hivatalban lévő kormány kapott a közvéleménytől.

Folytatódott Bajnai Gordon népszerűségének lassú növekedése, illetve a Medián kutatásából az is kiderül: Mesterházy Attila az adatfelvétel idején még csak félhivatalosan volt az MSZP miniszterelnök-jelöltje, de ismertsége máris több mint 20 százalékponttal nőtt november óta, bár a vele rokonszenvezők aránya nem változott érdemben.
A közvélemény-kutató vizsgálta a politikusok népszerűségét is, e szerint az öt legnépszerűbb politikus veszített népszerűségéből novemberhez képest.

A legnépszerűbb továbbra is Sólyom László köztársasági elnök, őt a Fidesz elnöke, Orbán Viktor követi, a harmadik legnépszerűbb politikus Debrecen fideszes polgármestere, Kósa Lajos. Sólyom László 2, Orbán Viktor és Kósa Lajos pedig 4-4 pontot veszített népszerűségéből.

A legnépszerűbb ellenzéki politikus a Medián felmérése szerint Szili Katalin volt házelnök, ő a hatodik helyen van a listán. A legnépszerűtlenebb politikus decemberben a Medián felmérése szerint Draskovics Tibor, leköszönő rendészeti és igazságügyi miniszter.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!