Hírek

2009.11.12. 05:48

Zsarolva szép az élet?

Ha a Financial Times által megírt korrupciós vádból egyetlen szó sem igaz, akkor vajon miért nem halljuk a tételes cáfolatot a szocialista párt és a Fidesz részéről, különösen pedig miért nem indít teszem azt rágamazási pert a két párt az angol lap ellen, valahogy úgy, ahogy azt az Advenio Zrt. Dávid Ibolya esetében tette.

Stanga István

Nem hittem volna, hogy a minapi írásom után még egyszer foglalkoznom kell a rádiófrekvencia-pályázatok kérdésével, elvégre úgy nézett ki, hogy – Majtényi László lemondott ORTT-elnök, valamint az Magyar Demokrata Fórum és a liberálisok  „okvetetlenkedései” ellenére – minden halad a maga útján, ha időközben nem történnek olyan események, amelyek eléggé sajátos megvilágításba helyezik ezt az egyébként sem igazán tiszta ügyet. No, persze, nem arra gondolok, hogy a döntés kapcsán gyanúba keveredett pártok, az MSZP és Fidesz a botrány kirobbanása óta úgy lapítanak, mint az a valami a fűben (eltekintve Szijjártó Péter über demagóg szerecsenmosdatásától), és még csak nem is arra, hogy az egyik nyertes, a Fideszhez köthető Advenio Zrt. aljas indokból, jelentős érdeksérelmet okozó rágalmazás okán feljelentést tett Dávid Ibolya ellen, mint inkább arra, hogy az ORTT meglehetősen sok kérdést felvető eljárása nemcsak a határainkon belül, de külföldön is igen komoly hullámokat keltett. Olyannyira, hogy az újra elosztott frekvenciák esetével foglalkozott a világ két, igen tekintélyes üzleti-gazdasági lapja is, a The Economist és a Financial Times, amelyek írásai a legenyhébben szólva se jó színben tüntetik fel Magyarországot. És itt nem elsősorban az olyasféle megállapításokra utalok, mint hogy a Slágerért lobbizó budapesti amerikai diplomaták valósággal „forrnak a dühtől”, illetve hogy hazánknak sokkalta „jobban kellene bánnia a külföldiekkel, tekintve, hogy az IMF életmentő segítségének köszönhetően maradt talpon”, hanem arra a megjegyzésre, miszerint idehaza a választásokhoz közeledve nő a gazdasági döntésekbe történő politikai beavatkozás veszélye, mivel a pártok így kívánnak pénzt szerezni maguknak.

Ám talán még ez utóbbi kijelentés sem érdemelne túl sok szót, ha annak kapcsán az egyik lap nem fogalmaz meg egy nagyon is konkrét vádat..., a Financial Times ugyanis arról számol be, hogy a végül vesztes Sláger és Danubius tulajdonosait a pályázati eljárás előtt megkeresték a szocialisták és a Fidesz képviselői, s felajánlották, meghosszabbítják az engedélyeket, ha cserébe megkapják a cégek tőkéjének 50 százalékát (korábban hallani lehetett 25, illetve 51 százalékos részesedésről). Hogy mindez azért jóval több afféle folyosói pletykánál, arra természetesen nemcsak a Financial Times szavahihetősége a garancia, hanem egy névvel vállalt nyilatkozat is, ami a Slágert birtokló amerikai Emmis Communications alelnökétől, Barbara Brilltől származik, aki arról beszélt az újságnak, hogy felkeresték őket az egyik párt részéről, s „egyértelműnek tűnő módon alkut ajánlottak annak fejében, hogy támogassanak bennünket a pályázaton”. No, már most, egy ilyen állítás, amely a megtestesült és kézzelfogható hazai korrupcióról szól (megspékelve egy csipetnyi zsarolással), és amely a sajtónak köszönhetően immár bejárta a fél világot, nem maradhat(na) válasz nélkül..., csakhogy a pártok eddig nem nagyon igyekeztek cáfolni a hihetetlennek egyáltalán nem nevezhető történetet, és azt se hallottam, hogy az ügyvédeik akár a Financial Timest, akár pedig azt informáló Barbara Brillt beperelték volna rágalmazásért, mint tette azt az Advenio Dávid Ibolya esetében, akinek ugye, lényegesen könnyebb – és persze, kevésbé kockázatos – nekimenni, mint egy véleményformáló angol napilapnak vagy az Emmis Communications alelnökének. Na, úgyhogy a magam részről mindaddig, amíg hitelt érdemlő cáfolatról, esetleg egy megindított perről nem hallok, kénytelen vagyok azt gondolni, hogy az MSZP-nél és a Fidesznél nem sok aljasabb, korruptabb és képmutatóbb párt szaladgál Európában.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!