Hírek

2009.10.08. 15:15

Szakképzett magyar romák vándorolnak Kanadába

Az elmúlt hetekben Magyarországról érkező migránsok váratlan hulláma jelentkezett a kanadai repülőtereken. Sajtóhírek szerint a kanadai kormány felszólította a magyar illetékeseket, hogy tegyenek lépéseket a migránsok beáramlásának megállítására.

RSK - Világgazdaság Online

A magyar Külügyminisztérium tisztázni igyekszik a kanadai vízumkényszer esetleges felújításáról szóló hazai félelmeket. A Roma Sajtóközpont (RSK) értesülései szerint a hazai romák körében mutatkozó új migrációs hullám az eddigiektől jelentősen eltérő vonásokat mutat: az elmúlt hetekben zömmel a piacképes szakmával rendelkező emberek indultak útnak, kimondottan munkavállalási céllal, mert itthon nem tudtak elhelyezkedni, mégis kértek a kisebbségi önkormányzatoktól az általában csak a menekültstátusz igényléséhez szükséges származási igazolást.

Állítólag pusztán azért, mert a már kint lévők azt jelezték: a kanadaiak ismerik a magyar romák hazai helyzetét, így most könnyebben adnak munkát nekik, mint korábban.      

Az új roma migránsok többsége már felkészült, nyelveket beszélő, szakmával rendelkező emberekből áll, akiknek a munkájára itthon nincs, külföldön azonban van igény – állítják egybehangzóan az RSK által megkérdezett hazai kisebbségi vezetők.

A szakképzett vagy átképzett romák leginkább Kanadába mennek, de nem menekültként, hanem munkavállalóként akarnak letelepedni – hangsúlyozták a Kőbányai Cigány Kisebbségi Önkormányzatnál, ahol csak az elmúlt másfél hónapban több mint kéttucatnyian kértek származási igazolást, és már mindegyikük elhagyta az országot.

A szervezet elnöke, Gergely Károlyné arról tájékoztatott: a távozók többsége ugyanakkor kér az általában csak a menekültstátusz igényléséhez szükséges származási igazolást is, mert a már kint lévők szerint ezzel könnyebben kapnak munkát külföldön. Gergelyné a visszajelzésekre hivatkozva azt mondta: a már kint lévő romák szerint külföldön is tisztában vannak az elmúlt időszakban a magyarországi romákat sújtó itthoni előítéletes hangulat erősödésével, ezért adnak most könnyebben munkát romáknak, mint korábban.

Az országot elhagyókról a kőbányai roma vezető úgy jellemezte: zömmel olyan emberekről van szó, akik hiába végeztek el különböző államilag támogatott képzéseket, mégsem jutottak itthon munkához, így annyira elszegényedtek, hogy tudomása szerint sokuknak már a lakását is árverezik.  Gergelyné hangsúlyozta: ezek az emberek jellemzően nem a „vakvilágba” mennek el az itthoni kilátástalanság elől, hanem úgy, hogy külföldön látnak lehetőséget foglalkoztatásukra, és a már kint lévő ismerősök révén biztosított lakhatásuk is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!