Hírek

2009.10.08. 07:43

Megvan az egyezség a kórházak finanszírozásáról - Elmaradnak a demonstrációk

Az igényelt 25,5 milliárdnál több juthat a kórházak és szakrendelők finanszírozására, ha a parlament is jóváhagyja az ágazat jövő évi költségvetési tervének módosítását. Ezt a kormányzat támogatja.

NTE

Megállapodtak a gyógyítás finanszírozásáról ma este a kórházakat és szakrendelőket képviselő szakmai szervezetek az egészségügyi és a pénzügyminiszterrel, így elmaradnak a kilátásba helyezett demonstrációk. Ennek megfelelően az intézmények által igényelt 25,5 milliárd forintnál több kerül az ágazatba.

Októberben már 4,5 milliárddal többet utal számukra az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) az idei költségvetésből. Decemberben további 6 milliárd többletpénzt kapnak, majd januárban kétszer utal nekik az OEP. Ez utóbbi forrását a jövő évi költségvetésben teremtik elő, az ezzel kapcsolatos módosító indítványokat a kormány támogatja. Ám a döntés a honatyáké. Ha javaslat nem kapná meg a támogatásukat, újra tárgyalóasztalhoz ülnek a  felek.

Abban is megegyeztek, hogy visszaállítják az áprilisban megszüntetett gyógyítási teljesítmény volumen korlátot. És azt is elfogadták, hogy az egy beteg esetre jutó gyógyítási alapdíj összege 146 ezer forint lesz, a szakrendelőkben pedig 1,46 fillér lesz az úgynevezett pont forint értéke. (A rendelőkben végzett egyes beavatkozásokért bizonyos pontszám jár.)

Azt is elfogadták, hogy a súlyponti kórházak és a sürgősségi betegellátást végzők munkáját 10 százalékos többletpénzzel ismerik el - mondta a VGO-nak Varga Ferenc, a Magyar Kórházszövetség elnöke.


A megállapodást az egészségügyi szakmai szervezetek képviselői, valamint Székely Tamás egészségügyi miniszter és Oszkó Péter pénzügyminiszter is aláírta.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!