Hírek

2009.10.02. 10:52

Háromszor állhatnak sorba újinfluenza oltásért a fizetős betegek

A patikák csak receptre adják majd - két hét múlva - az új influenza megelőzésére szolgáló vakcinát. Akinek nem jár térítésmentes oltás, így háromszor kell sorban állnia: egyszer a receptért, egyszer az ampulláért, majd az oltás beadásáért – írja a Népszabadság.

Népszabadság

Maximált áron, legfeljebb 2000 forintért adhatják a patikák két hét múlva az új influenza elleni vakcinát - közölte tegnap Kárpáti Zsuzsa, az Egészségügyi Készletgazdálkodási Intézet (EKI) igazgatója. Aki nem kapja meg ingyen, annak körülbelül négyezer forintba kerül az oltás, mert a szabályok szerint az orvosok a térítési díjnak megfelelő összeget kérhetnek a vakcina beadásáért a páciensektől.

Bár az új influenza elleni oltás patikai árához nem jár társadalombiztosítási támogatás, mégis receptköteles. Így biztosítanák, hogy csak az országban élők kapják a hazai oltásokat. Így viszont elvileg háromszor kell majd sorba állni: egyszer a recept megírásáért, majd a patikában, végül az oltásért. Kertai Aurél budapesti háziorvos körzetében viszont csak egyszer kell - a receptért. Az oltásra várókat soron kívül fogadja majd, hiszen érdeke, hogy minél kevesebben legyenek a váróban. A vakcina felírásakor vizsgál, és tájékoztatja is a pácienseket – tudósít a Népszabadság nyomán a Világgazdaság Online.

A háziorvosokat az oltásokkal kapcsolatos eljárási szabályokról a Kasszaorvosi Szervezet külön is tájékoztatta. A szervezet elnöke, Borsi Éva elmondta: figyelmeztették a háziorvosokat, hogy a beteg írásos beleegyező nyilatkozata nélkül ne adják be a vakcinát.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!