Hírek

2009.10.07. 15:49

Félmillió eljárás az objektív felelősség nyomán

Szeptemberben összesítette a rendőrség a tavaly május 1-jén bevezetett objektív felelősség elvének eredményeit, illetve büntetéseit. Augusztusig összesen 525 426 eljárás indult hazánkban, és a szabályozásnak megfelelően ugyanennyi esetben közigazgatási bírságot is kiszabtak.

BAMA

Az eljárások túlnyomó részét, 87,8 százalékát, 460 ezer esetet a gyorshajtások okozták. A második legnagyobb tétel a megállás és várakozás szabályainak megsértéséből adódik, ami 9,57 százalékot, nagyjából ötvenezer esetet jelent.

6051 eljárást a behajtani tilos és a kötelező haladási irány szabályainak megszegésével kapcsolatban folytattak le. Az autópálya jogellenes használata miatt a hatóságok közigazgatási bírságot 628 esetben szabtak ki – számol be a rendőrség weblapján.

A szigor az eredmények rovatban pozitív elmozdulást okozott. Tavaly a halálos áldozatok száma közel 20 százalékkal csökkent a 2007-es adatokhoz képest, ami azt jelenti, hogy egyetlen év alatt 236 emberi életet sikerült megmenteni a közutakon.

A személyi sérüléses balesetek száma 7,2 százalékkal volt alacsonyabb, s idén tovább javul a statisztika. Hasonlóan sikeres az ittas vezetőkkel szemben alkalmazott zéró tolerancia is, hiszen ennek köszönhetően 17,9 százalékkal, több mint 500 esettel csökkent a bódult állapotban okozott balesetek száma.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!