Hírek

2009.10.15. 07:31

Az év borászának saját nedűiben is találtak szintetikus glicerint

Az egy hónapja borhamisítási ügybe keveredett egri mesterborász, Vincze Béla saját pincéjéből származó borai is fennakadtak a hatóság vizsgálatán, ráadásul abból az évből, amikor az év borásza lett – írja a Népszabadság. Ezúttal már az üzletekben is találtak hamisított bort.

Népszabadság

Újabb bormintákban talált a megengedettnél több glicerint Vincze Béla pincéjében a Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal Borminősítési Igazgatósága (OBI) - tudta meg a Népszabadság. Az ellenőrök éppen a 2005-ös évjáratú bikavérben és cabernet franc-ban mutattak ki 14 grammnál több glicerint, márpedig ebben az évben kapta meg Vincze Béla Az év borásza címet.

A 2005-ös évjáratú egri bikavérben mutatott ki a műszer literenként 14,8 gramm glicerint, ami jóval meghaladta a természetesnek mondható 6-10 grammos mennyiséget. Az ugyanebből az évjáratból származó cabernet franc-ban is sok, 14 gramm volt a glicerin, és 17,8 grammos eredménnyel megbukott a vizsgán egy tétel blauburger is.

A bolti mustrán Vincze boraiból két palack 2005-ös cabernet franc-t találtak 23, illetve 13 grammos glicerintartalommal, s egy palack 2005-ös kékfrankos is hamisnak bizonyult, mert a műszer 15 grammot mutatott. Kocsi Emília beszámolt arról, hogy a műszeres vizsgálat kimutatta: minden esetben szintetikusan előállított glicerinnel próbálták a bort testesebbé tenni.

Mint ismert, egy hónapja harminc napra felfüggesztette a borász egri pincészetének értékesítési tevékenységét a Borminősítő Igazgatósága. A vizsgálati jegyzőkönyv szerint a természetesnél több glicerint találtak három bormintájában.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!