Hírek

2009.10.14. 06:00

Atomcsőd – mégis elmaradhat a nukleáris energia reneszánsza

Alapjaiban kérdőjelezte meg az atomenergia reneszánszába vetett reményeket az a kudarcsorozat, amely finnországi Olkiluotoban épülő erőmű kivitelezési munkálatait jellemzi.

Világgazdaság Online

Az alvállalkozók gondatlansága és hozzá nem értése, a nem várt technikai problémák, illetve a megrendelő és az építők közötti torzsalkodás csődtömeggé változtatták a mintaprojektnek szánt vállalkozást. Az energiaipar által vizionált globális atomerőmű-építési hullám egyre valószínűtlenebbnek tűnik ezek után – legalábbis a fejlett országokban.

Eredetileg már 2009 első felében rá kellett volna kapcsolódnia az új olkiluotoi reaktornak a finn elektromos hálózatra. Ehhez képest legjobb esetben is 2012-ben indulhat csak meg az áramszolgáltatás a 3-as számú reaktorból, miközben az eredetileg 2,5 milliárd euróra tervezett összköltség időközben kis híján a duplájára nőtt.

A francia Aleva és a német Siemens által közösen tervezett létesítmény az új technológiát képviselő európai nyomottvizes reaktorok (EPR) típusának első megépülő darabja. Az építésről szóló rossz hírek ezért is érintik rendkívül kellemetlenül nemcsak a két tervező-építő konszernt, de az egész ágazatot.

A kivitelezésnél tömegesen felmerülő problémák ugyanis rámutattak, hogy a munkások nagy része semmilyen tapasztalattal nem rendelkezik az atomreaktor-építés terén, így sokuk olyan odafigyeléssel végezte a munkáját, mintha egy „garázst eszkábált volna össze” – mutat rá a Der Spiegel. Ennek egyik okát abban látják a szakemberek, hogy több mint egy évtizede egyetlen európai atomerőmű sem épült, a kellő tapasztalattal rendelkező idősebb szakemberek közül pedig egyre többen mennek nyugdíjba.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!