Hírek

2009.09.04. 18:43

Oszkó: nem kell új IMF-hitelkeret

Magyarország nem tervezi, hogy új hitelcsomagot kérne jövőre a Nemzetközi Valutaalaptól (IMF), hanem a meglévő hitelszerződés meghosszabbítását támogatja, írta pénteken a Bloomberg ügynökség, Oszkó Péter pénzügyminiszter nyilatkozata alapján.

MTI eco

Az IMF és az EU illetékesei jelenleg vizsgálják a magyar költségvetési politikát. Ennek eredményét szeptember 7-én hozzák nyilvánosságra, írta az ügynökség. Oszkó Péter elmondta, Magyarország arra kérte a Nemzetközi Valutaalapot, az EU-t és a Világbankot - amelyek tavaly ősszel együttesen 20 milliárd euró (28,5 milliárd dollár) készenléti hitelt hagytak jóvá -, hogy a kölcsönből fel nem használt részleteket az eredeti, 2010. márciusi határidőn túl is le lehessen hívni, ha szükséges.

A pénzügyminiszter hangsúlyozta, a hazai kötvénykibocsátás elegendő ahhoz, hogy finanszírozni lehessen az idei költségvetési hiányt, és ettől függetlenül nemzetközi kötvénykibocsátást is meg lehet fontolni. A kormány nem növeli idei 3,9 százalékos és a jövő évi 3,8 százalékos GPD-arányos államháztartási hiányra vonatkozó céladatát.

Ezek betartása ugyanis Magyarország "alapvető érdeke", idézte az ügynökség a pénzügyminiszter szavait. Magyarország a készenléti hitelkeretből eddig 14 milliárd eurót hívott le, de a szeptemberben esedékes részletet nem tervezik lehívni, írta a Bloomberg Oszkó Péter nyilatkozata alapján. Magyarország júliusban 1 milliárd euró (1,4 milliárd dollár) értékű eurokötvényt dobott piacra, ami az első nemzetközi kötvényeladása azóta, hogy az országot elérte a hitelválság.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!