Hírek

2009.09.26. 05:25

Napnyugta

A Nap-kelte idétlenségei hosszú éveken át az ég világon senkit sem zavartak, és bizonyára nem zavarnának ma sem, ha történetesen nem a műsort már időtlen idők óta bojkottáló Fidesz lenne a jövő évi parlamenti választások toronymagas esélyese, hanem a műsorral bizonyára sokkal elégedettebb szocialisták. Csakhogy a Fidesz a favorit, Medveczky Balázsnak meg vélhetően elnöki ambíciói vannak.

Stanga István

Nem feltételezem, hogy az ezer és egy bajjal küszködő Magyar Televízió vezetése egy jókora fenékberúgással óhajtotta köszönteni az idén éppen a 20. születésnapját ünneplő Nap-keltét, tény azonban, hogy az intézmény menedzsmentje tegnap egy rövidke közleményben tudatta, hogy azonnali hatállyal felbontja azt a szerződést, amelyet a Gyárfás Tamás fémjelezte produkcióval kötött, s amelyet nem is annyira régen hosszabbítottak meg 2010 végéig. Igaz, az MTV most arról adott hírt, hogy már a jövő hétfőtől egy „új reggeli közéleti műsort” indít, ám ez a meccs véleményem szerint még messze nincs lefutva..., és nem főként azért, mert Gyárfás Tamás az Angol utcai stúdióba afféle fullajtárként beballagó Dobos Menyhért közéleti igazgatótól egyszerűen nem vette át a szerződésbontásról szóló értesítést, sőt, még csak nem is azért, mert a szokásosnál is nagyobb pénzhiányban szenvedő köztévének egy esetleges per nyomán valószínűleg jó mélyen a zsebébe kellene nyúlnia, hanem mert az intézményt felügyelő kuratórium  ez idő tájt még nem hagyta jóvá a kontraktus egyoldalú megszüntetését, amit Czeglédi László kuratóriumi elnök „beláthatatlan következményekkel járó” lépésnek nevezett, s amelyre szerinte Medveczky Balázs ügyvezető igazgatónak semmiféle joga sem volt. Hogy mindez tényleg így van-e, azt persze, nem tudom, az viszont biztos, hogy a megkurtított állami apanázs igencsak kapóra jött azoknak, akik már réges régen a közszolgálati tévé kapuin kívül szerették volna látni a legnagyobb ellenzéki párt és hívei által amolyan „egyes számú közellenségnek” kikiáltott Gyárfást, nem különben pedig annak reggeli műsorát. Kapóra jött – mondtam, és egyáltalán nem véletlenül fogalmaztam így, ugyanis rettenetesen naívnak kell lenni ahhoz, hogy valaki elhiggye, Medveczkyék tényleg a megszokottnál is szűkösebb anyagiak miatt igyekeznek megszabadulni a Gyárfás-féle brigádtól, nem pedig azért, hogy így kedveskedjenek a hatalom jövőbeli birtokosainak.  

Mindez természetesen korántsem azt jelenti, hogy a Nap-kelte szakmailag rendben volt, merthogy nagyon nem volt rendben; és itt nem kizárólag az annyiszor fölemlegetett elfogultságra (másként fogalmazva: balliberális beállítottságra) utalok, hanem azokra a – hol röhejes, hol meg bosszantó – jelenségekre, amelyek az évek során valósággal a műsor „védjegyévé” váltak..., az előbb a ''60-as, a „modernizálás” után pedig a ''70-es éveket idéző látványra, a minden egyes vendégébe valósággal beleszerető és a legendás Sándor, Göröcs, Albert, Tichy, Fenyvesi csatársoron kívül senkit és semmit máshoz hasonlítani nem tudó Lakat T. Károlyra, a rutinos, ám a sodrából gyakorta kijövő Betlen Jánosra, hogy arról a Verebes Istvánról már ne is beszéljünk, aki a legjobb esetben is csupán azzal volt tisztában, hogy melyik televízióba is ballagott be hajnalban (bár még ez sem biztos), ám az interjúalanyok nevét és a témát csak elvétve – és akkor is csupán  szerencsével – találta el. De ezek az idétlenségek hosszú-hosszú éveken át az ég világon senkit sem zavartak, és bizonyára nem zavarnának még ma sem, ha történetesen nem a műsort már időtlen idők óta (azt hiszem, 2006-tól) bojkottáló Fidesz lenne a következő évi parlamenti választások toronymagas esélyese, hanem mondjuk a Napkeltével valószínűleg sokkal elégedettebb szocialisták. Így azonban Medveczky Balázs lépett, amiből persze, nem túl sok mindenre következtethetünk, legfeljebb arra, hogy az ügyvezető ismételten ringbe akar szállni a tévéelnökségért, és Gyárfásék  mostani eltüntetésével a saját esélyeit igyekszik növelni. Addig azonban még kínos percek várnak rá, lévén Czeglédi Lászlóék a sebtében összetrombitált jövő heti kuratóriumi ülésen Nap-kelte-ügyben bizonyára megszorongatják őt. Hogy sikerül-e meghátrálásra kényszeríteni, kérdés, az ugyanakkor jól látszik, hogy a politikai indíttatású adok-kapok az MTV-ben is folyik. Immáron a nyílt színen.  

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!