Hírek

2009.09.02. 13:33

Nagyon lehúzta az ÁSZ a Vagyonkezelőt

Az Állami Számvevőszék részletes jelentése többször is lesújtóan fogalmaz a Nemzeti Vagyonkezelő tevékenységéről.

VG Online

Az MNV Zrt. működése összességében nem volt összhangban a vagyontörvényben megfogalmazott általános célokkal, a rábízott vagyonra vonatkozó szabályozással, a Tanács döntési jogköre hatáskörébe tartozó legfontosabb döntések elhúzódása, valamint a döntés-előkészítés hiányosságai miatt – csak részben érvényesült.

A Társaság működése a vagyontörvény hatályba lépése után továbbra sem volt átlátható. A vagyontörvénnyel kialakított vagyonkezelői rendszer jogi szabályozása több ponton nem volt egyértelmű, rendelkezései hiányosak voltak. Nem hagyták jóvá törvényes határidőben az ÁPV Zrt. 2007. évi hozzárendelt vagyona éves beszámolóját, az MNV Zrt. 2008. évi saját vagyonáról szóló éves beszámolóját, valamint a rábízott vagyonáról szóló előzetes beszámolóját, mivel azok nem feleltek meg teljes körűen a vagyontörvény (Vtv.) és a számviteli törvény (Sztv.) előírásainak.

A jogszabályok (Vtv., Áht., Ftv.) közötti összehangolási hibák meg-maradtak, az ún. státusztörvénnyel újak is keletkeztek. Az ÁSZ 2008-as javaslata ellenére a vagyontörvény felülvizsgálata, módosítása elmaradt. A vagyonkezelési és a költségvetési szervek ingatlanbérleti szerződéseiben nem sikerült elérni a piaci alapú vagyonkezelési és bérleti díjak bevezetését.

Az MNV Zrt. számviteli, pénzügyi és vagyon-nyilvántartása nem lett egységes, teljes körű és megbízható. A 3 megszűnt szervezet –ÁPV Zrt., Kincstári Vagyoni Igazgatóság (KVI), Nemzeti Földalap (NFA) és az MNV Zrt. között leltárral alátámasz-tott átadás-átvétel nem volt, a Társaság az elődszervezetek adatállományát vette át, amelyek közül az NFA, a KVI adatai nem voltak teljes körűek.

Az intézményi döntéshozók (Kormány, RJGY, Nemzeti Vagyongazdálkodási Tanács (NVT), vezérigazgató) beavatkozásai összességükben nem voltak kellően eredményesek, esetenként nem a vagyontörvény meghirdetett céljait szolgálták. Az NVT az általa elkészített – tervként maradt – középtávú stratégiai elképzeléseket követte, ebben nem lehetett következetes. Az állami vagyongazdálkodás benyújtott stratégiáját ugyanis a Kormány nem tárgyalta meg. A vezérigazgató saját és átruházott hatáskörében hozott döntéseinek átláthatósága nem volt biztosítva, a döntés-előkészítés hiányossága miatt a döntéshozatal formálissá vált.

Az állami ingatlanvagyon hasznosításával kapcsolatban a Vtv. célként tűzte ki, hogy javuljon a hasznosítás átláthatósága és hatékonysága. Ezt a célt az ellenőrzött időszakban csak részben sikerült elérni a szabályozási és szervezeti hiányosságok miatt. Nem érvényesült az átlátható pályáztatási rendszer a moszkvai Magyar Kereskedelmi Képviselet ingatlanának értékesítése során.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!