Hírek

2009.09.07. 12:37

Jönnek a településőrségek - 10 pontos közbiztonsági programot hirdetett Bajnai

Tíz pontból álló közbiztonsági programot hirdetett meg Bajnai Gordon miniszterelnök. A Rend és Biztonság elnevezésű program átfogó intézkedéssorozatot takar, s keretében a többek között szerződéses rendőrök állnak majd szolgálatba, létrejön a településőrség, háromszorosára nő a polgárőrség támogatása és duplájára nő a térfigyelő kamerák száma.

VG Online

Hétfő délelőtt a Rendőrtiszti Főiskola tanévnyitóján elhangzott beszédében a programot meghirdetve a kormányfő a többi között arról beszélt, hogy a válság miatti általános takarékoskodás mellett is vannak olyan kötelező célok és feladatok, amelyeket mindenképp teljesíteni kell jövőre is. Ilyen a közbiztonság fokozása és erősítése.

Mindennapi keserűséget okoznak a kisebb, de nagy károkat okozó helyi bűncselekmények. De megerősödött a szélsőséges, kirekesztő, gyűlöletkeltő, uszító bűnözés is. Mindezek amellett, hogy a biztonságérzetünket rontják és önbecsülésünket sértik, súlyok károkat okoznak hazánk nemzetközi megítélésében is - mondta. Ha romlik a biztonságérzetük, az emberek joggal várják el, hogy a rend és a biztonság is érezhetőbb legyen. A kormány ezért indította el a Rend és Biztonság programját. Hiszen Magyarországon rendnek kell lennie - tette hozzá.

A Rend és Biztonság program elemei:

1. „Szerződéses rendőrök” szolgálatba állítása

Lehetővé válik, hogy korábban (legalább 2 éve) a testületet elhagyott rendőrök nyugdíjuk megtartása mellett a minimálbér összegének megfelelő díjazásért visszamenjenek a rendőrséghez és – elsősorban helyben, a kisebb településeken, falvakban – szolgáljanak tovább.

2. 50 százalékkal több rendészeti középiskolás

A rendészeti képzés átalakításával a tanulók több időt töltenek majd közterületen, októbertől 3 hónapot, jövőre pedig összesen 6 hónapot lesznek utcán, és ezzel összesen 1000 plusz egyenruhás lesz a közterületeken. Idén 200, jövő év elején, keresztféléves képzéssel pedig újabb 200 fővel emeli meg a kormány a szakközépiskolában tanulók számát.

3. Létrejön a településőrség

A közbiztonság megerősítése érdekében, a megerősített rendőri jelenlét fenntartása mellett, a jövőben több szerep juthat az önkormányzatok rendészeti tevékenységének. Lehetővé válik, hogy állami eszközökkel, központi forrásból támogatva az önkormányzatok saját településrendészetet hozzanak létre, ha igénylik ezt. A településőrök munkájuk során szorosan együttműködnek a rendőrséggel, tevékenységüket az önkormányzatok irányítják. Emellett segíthetik a közterület-felügyelők munkáját, s ezzel 2010 végéig megháromszorozódok a közterület-felügyeletben részt vevők száma. Az új emberek részben az Út a munkához program keretében kezdhetnek dolgozni.

4. A jegyzők „megerősítése”, hatékonyabb eljárások a kis értékű lopások ügyében

A jövőben a kis értékű lopások, szabálysértések ügyében a rendőrségnél is lehet bejelentést tenni, de az eljárást továbbra is a jegyző folytatja le. A hatékonyabb felderítés érdekében a jegyzőnek több embere lesz, a településőrrel megerősítve képessé válik arra, hogy a szabálysértésekben eljárjon. A kormány bevezeti a szabálysértési nyilvántartást. A visszaeső, sorozat-tolvajok esetében a jelenleginél sokkal szigorúbb büntetés jár.

5. Háromszor annyi támogatást kapnak a polgárőrök

Jövőre háromszorosára növeli a kormány az országosan mintegy 80 ezer polgárőr támogatását. Jövőre további jelentős központi támogatást kap a Polgárőrség. Egyúttal megváltozik a támogatás formája is: a központi támogatás mellett 2009 őszétől megállapodás alapján azoknak a polgárőr szervezeteknek juttat a kormány közvetlen támogatást, melyek a helyi rendőrséggel közösen kialakított és előre meghatározott közterületi járőrözéseket hajtanak végre.

6. Megduplázzák a térfigyelő-kamerát számát

Az ehhez szükséges, mintegy másfél milliárd forintnyi uniós forrás már a nyáron, illetve ősszel az önkormányzatok rendelkezésére áll. Jelenleg mintegy 1500 térfigyelő-kamera működik az országban.

7. A szélsőségek elleni hatékonyabb fellépés érdekében 600 millió forinttal megerősíti a kormány a Nemzeti Nyomozó Irodát

Idén több mint 200, jövőre több mint 410 millió forinttal megerősíti a kormány a Nemzeti Nyomozó Iroda személyi és technikai kapacitását.

8. Középiskolás roma fiatalok rendőrré válásának segítése, ösztöndíjasok számának növelése

A középiskolás roma fiatalok rendőrré válásának elősegítése érdekében 1996 óta működő pályázati rendszer bővítésével a mai 60 ösztöndíjas hely száma ötszörösére 300 főre (helyre) emelkedik.

9. Konfliktus-megelőző képzések a rendőrségen

Új képzési programok indulnak a tiszthelyettesi állomány mediatív, konfliktust megelőző és kezelő szerepének tanítására.

10. Új rendőri szolgáltatás: közbiztonsági tanácsadás

Nemcsak és kizárólag vagyonvédelmi kérdésekben, hanem más egyéb gondok megoldásában; például gyermekelhelyezés, családon belüli erőszak, iskolai problémák, kábítószer-problémák.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!