Hírek

2009.09.27. 08:46

Fillérre azonos gázárak az országban

Alig van eltérés a földgáz végfelhasználói árának október elsejétől érvényes csökkentésében az egyes szolgáltatók között a lakosságot és a kisfogyasztókat ellátó egyetemes szolgáltatói körben - derül ki Magyar Energia Hivatal által az egyes szolgáltatók számára jóváhagyott határozatokból.

MTI Eco

A 20 köbméter/óra gázmérővel rendelkező - jellemzően háztartási - fogyasztók számára a gáz ára a hőmennyiség alapján országos átlagban áfával együtt a 2009. július elseje óta érvényes 3,719 forintról október elsején 3,326 forintra csökken megajoule-onként.

Ebben benne van az a megajoule-onként 0,092 forint is, amit azért fizet meg minden fogyasztó, mert 2008 második felében, illetve 2009 első félévében az akkor még hatósági végfelhasználói ár - az energia hivatal megfogalmazása szerint - nem nyújtott "maradéktalanul" fedezetet a földgáz importköltségeire.

A "legolcsóbban" a legsűrűbb szolgáltatási területtel rendelkező Főgáz látja el a legkisebb fogyasztókat, a "legdrágább" pedig az ebből a szempontból kedvezőtlenebb Tigáznál. Az eltérés mindössze 0,065 forint, kevesebb, mint egy fillér.

A számlát a lakosság a hőmennyiségre számítva kapja meg. Köbméterre vetítve a földgáz ára a lakosság számára átlagosan 119 forintra csökken október elsején, a július elsejétől érvényes 131,9 forintról.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!