Hírek

2009.09.07. 15:36

Fél évvel meghosszabították az IMF-hitelt

Hat hónappal, 2010 októberéig meghosszabbítják az IMF és az EU által biztosított hitelkeret rendelkezésre állási idejét, ezzel párhuzamosan pedig a magyar kormány a mostani lehívási időszakban csak egy jelképes, 55 millió eurós részletet igényel a nemzetközi segélycsomag fennmaradó összegéből – jelentette be Oszkó Péter pénzügyminiszter hétfőn délután.

KR - VG Online

A nemzetközi tájékoztatón a pénzügyi tárca vezetője leszögezte: a fennmaradó részeket a későbbi időszakokban négy egyenlő részlet formájában hívják le.

Oszkó Péter a magyar kormány szemszögéből sikeresnek minősítette a tárgyalásokat, és kijelentette: a kormány továbbra is 6,7 százalékos gazdasági visszaeséssel számol 2009-re, míg jövőre 0,9 százalékos recessziót valószínűsítenek. Hozzáette: a jövő évi költségvetési javaslat szerdán kerül a kormány elé. A tervezetet a Magyarországon tárgyaló nemzetközi delegációnak is bemutatták, és a felek egyetértettek abban, hogy a javaslat valóra váltásával tartani lehet a 3,8 százalékos jövő évi hiánycélt.

A tájékoztatón Simor András jegybankelnök arról beszélt, hogy az idén 4,5 százalék, jövőre pedig 4,1 százalék lehet az infláció mértéke, ami elsősorban az áfa és a jövedéki adók megemelésének köszönhető. 2010 második felére azonban a pénzromlás üteme az MNB-s cél, vagyis 3 százalék alá kerülhet.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!