Hírek

2009.09.02. 21:05

Fed: a végéhez közeledik a recesszió

Az amerikai jegybank (Fed) szerint végéhez közeledik a recesszió az Egyesült Államokban. Az amerikai gazdaság kilátásai reménykeltőbbek, mint voltak júniusban - tartalmazza a Fed augusztus 12-én véget ért kétnapos kamatdöntő ülésének szerdán este nyilvánosságra hozott jegyzőkönyve.

MTI

A dokumentum szerint a gazdasági gyengülést okozó hatások mérséklődtek.

Az amerikai jegybank augusztusi ülésén nem változtatott alapkamatán, a várakozásoknak megfelelően. Az egynapos kamat célsávja rekord alacsony szinten, 0,0 és 0,25 százalék között maradt.

A jegyzőkönyv szerint "nagy valószínűséggel" hosszabb ideig a mostani szinten marad a kamat.

A kamatdöntők szerint a második félévben már élénkül a gazdaság, de csak szerényen, miközben mérsékelt lesz az infláció. Jövőre már nagyobb ütemben erősödhet az amerikai gazdaság, de ez elsősorban attól függ majd, hogy miként alakul a lakossági fogyasztás.

A jegyzőkönyv szerint a Fed folytatja, de lassabb ütemben állampapír-vásárlási programját, amelynek határidejét szeptember végéről októberig végére módosította. A Fed márciusban határozott arról, hogy a gazdaság élénkítése céljából hat hónapon át 300 milliárd dollár értékben vásárol hosszúlejáratú államkötvényeket. Eddig 253 milliárd dollár értékben vásárolt.

Kedvezőnek értékelték a kamatdöntők, hogy a világ több más országa is kezd kilábalni a gazdasági válságból, ami jótékonyan befolyásolja az amerikai exportot.

Röviddel a kamatdöntés bejelentése előtt New Yorkban a 30 vezető iparvállalat DJIA indexe 5 pont, a Nasdaq mutatója 3 pont nyereségen állt. Mintegy 30 perccel később a DJIA indexe 3 pont veszteséget, a Nasdaqé 2 pont növekedést mutatott.

New Yorkban az euró 1,4282 dollárról 1,4273 dollárra gyengült közel 30 perc alatt.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!